Nya Kulltorpskolan invigd

Updated:Monday, September 9, 2019 8:28 AMArchived

Fredagen den 6 september genomfördes den andra av tre stora skolinvigningar i kommunen. Det var den nya Kulltorpskolan som stod i fokus.

Borta bra, men hemma bäst. Äntligen är rektor Roger Dehlén med personal och elever tillbaka på Kulltorpskolan.
Borta bra, men hemma bäst. Äntligen är rektor Roger Dehlén med personal och elever tillbaka på Kulltorpskolan.

Äntligen är det dags för den officiella invigningen av den nya Kulltorpskolan. Under två år har eleverna på Kulltorpskolan varit tillfälligt placerade på Österängsskolan och Nosabyskolan och får nu efterlängtat återvända.

Borta bra, men hemma bäst

– Äntligen är vi tillbaka på vår gamla skola, fast nu är den ju ny. Jättefin har den blivit och vi har fått fler fotbollsplaner, det är det bästa tycker Aldin Alisic i årskurs 6.

Rektor Roger Dehlén kan bara hålla med:

– Vi har väntat enormt länge på att skolan skulle byggas. Redan när jag började 2011 så var ju nästan hela förarbetet gjort för en renovering. Dock lades det ner och sen väntade vi tills nu och fick en helt ny skola istället. När vi fick beskedet om att den gamla skolan skulle rivas firade vi med rulltårta och sjöng: ”Nu ska 34:an i himmelen in”.

Dagen till ära sjöng alla den egenkomponerade Kulltorpsången.

Eleverna i fokus

Daniél Tejera, (L), håller det officiella invigningstalet, men självklart är elever och personal också involverade. Snart ljuder en annan sång, den egenkomponerade Kulltorpssången.

– Skolan har ingen profil, men vi jobbar verkligen aktivt med ett entreprenöriellt förhållningssätt, vilket genomsyrar allt vi gör, menar Roger Dehlén.

Men eleverna har inte hela invigningsprogrammet klart för sig.

– Vi ska få en överraskning, men jag vet inte riktigt vad det är säger Emelye Burg Andersson i årskurs 6.

Snart äntrar Pidde P scenen och eleverna dansar och sjunger med.

– Vi ville att dagen inte bara skulle bli en dag för de vuxna så vad kan blir bättre än den populära Pidde P, säger skolchef Åsa Hallén Olofsson.

Pidde P stod för underhållningen.

Hållbara satsningar

De stora skolsatsningar som gjorts ska vara hållbara satsningar i säkra miljöer, vilket syns under rundvandringen. Skolorna byggs för att hålla i minst hundra år. På Kulltorpskolan grävde eleverna ner en tidskapsel under byggtiden som kan öppnas av en framtida generation.

– 2018 grävde eleverna ner en tidskapsel i form av en trälåda med saker som symboliserar vår tid alltifrån mynt till fotocollage och pärlplattor. Man kan ju undra hur länge det tar innan den får se dagens ljus igen, säger Roger Dehlén.

Skolan är en F-6 skola med plats för 420 elever, idag är de ca 330. Budgeten har varit 178 miljoner.

Historik

Kulltorpskolan i Kristianstads östra skolområde var i stort behov av att utökas. Byggnaden, uppförd under 60-talet, hade de senaste åren varit en F – 6-skola med en klass per årskull och totalt cirka 200 elever samt grundsärskola. Skolan hade byggs ut och byggts om i flera omgångar.

En ytterligare upprustning av skolan till modern standard skulle kosta för mycket. Därför kom man fram till att samtliga befintliga byggnader skulle rivas och ersättas med nya.

2017 satte bygget igång och nu hösten 2019 står den nya skolan klar. Den nya Kulltorpskolan är fortsatt en grundskola, F – 6, fast nu med två klasser per årskull, med tillhörande fritidsverksamhet. Totalt kan den skolan ta 420 elever. Ett nytt storkök och en idrottshall är också uppförda.

Fakta

Elever: Skolan kan rymma upp till 420 elever
Personal: Ca 55
Tomtyta : 17 775m2
Byggyta totalt: 6 452 m2
Byggherre: PEAB
Konstnärlig gestaltning: Ljusvågor av Petra Lindholm (i atriet), A Brief history of Timer av Jens Henricsson (i biblioteket)
Budget: 205 mkr

 

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.