Äta utomhus på säkert vis

Updated:Wednesday, June 23, 2021 9:34 PMArchived

Juni och sommarmånaderna är perfekta månader att äta och laga mat utomhus. Pinnbröd är en klassiker och nedan kommer recept på en uppgraderad mumsig variant.

Bild på pinnbröd över eld

Det är inte alltid så lätt att göra rätt när det gäller att göra upp eld och laga mat ute. Det viktigaste är att kolla om det råder eldningsförbud och vad det innebär. Du hittar den informationen under Relaterad information.

Det bästa i alla lägen är att göra upp eld i redan iordningställda eldstäder. Kommunen har ett antal sådana och även en karta över dessa finns under Relaterat. Har du en egen grill så säkerställ att den inte skadar marken och framförallt att du släcker elden i grillen och inte lämnar några glödande kol. Ha aldrig eld på berghällar, de kan spricka.

De flesta naturreservat har någon typ av förhållningsregler när det gäller eldning. Många har förbud mot eldning medan man i andra reservat kan elda i iordningställda eldstäder och/eller på stormkök. Läs på innan du ger dig ut till ett naturreservat! Reglerna finns också att läsa på skyltar vid reservaten.

Det är också viktigt att aldrig bryta grenar eller hugga ner träd för att elda med, det är förbjudet och det är någon som äger träden. Dessutom förstör det naturen.

Var gärna ute i den sköna naturen och på stränderna och ät gärna utomhus, men tänk på att:

  • Kolla vilka regler som gäller där du är – och om det finns något eldningsförbud
  • Bästa platsen att elda på är en iordningställd gillplats – ha alltid vatten till hands
  • Lämna aldrig en eld obevakad och släck ordentligt. Häll vatten på elden tills all glöd garanterat har slocknat
  • Ta med egen ved eller grillkol - bryt aldrig av pinnar eller hugg ner träd för att elda med
  • Om elden sprider sig, ring 112, försök själv att hejda och släcka elden, om det är säkert

#friluftslivetsår #luftenärfri #ätaute #naurkram

 

Recept på pinnbröd med en twist

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 dl mjölk
  • 75 gram smör

Arbeta samman allt till en kladdig deg. Trä på spett eller pinne och grilla över öppen eld tills den får färg. Doppa i kanelsmör och ät.

Kanelsmör:

  • 100 gram rumsvarmt smör
  • ½ dl socker
  • 1-2 tsk kanel

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.