Showing news in Bygga, bo och miljö.

Nytt om vattnet: Degeberga måste koka, Olseröds vatten rent

I Degeberga måste de boende fortsätta att koka vattnet, men i Olseröd, Österlia, Juleboda, Degeberga sommarby och Rigeleje kan boende använda vattnet som vanligt igen, efter att problemet på ledningsnätet åtgärdats.

10/7/2019 3:23:03 PM

Archived Boverket hälsade på och var intresserade av vårt arbete med bland annat klimatanpassningar. Boverket hälsade på och var intresserade av vårt arbete med bland annat klimatanpassningar.

Boverket på besök

I takt med att klimatet förändras så förändras förutsättningarna för samhällsplanering. Boverket var intresserade av kommunens arbete och kom på besök.

9/24/2019 10:30:02 AM

Archived

Hållbart byggande för framtidens stad

Välkommen till den tredje upplagan av Samhällsbyggnadsverkstaden som i år fokuserar på hållbart byggande. Dagen är till för dig som är intresserade av samhällsbyggnad och vill veta mer om hur vi kan bygga framtidens stad.

9/13/2019 11:17:16 AM

Archived

Framtidsveckan - för en hållbar omställning

Den 14 september startar Framtidsveckan. En vecka då vi tittar på hur vi tillsammans kan skapa en hållbar omställning för vår kommun. Veckan genomförs av föreningar och organisationer från hela kommunen. Kristianstads kommun deltar självklart i Framtidsveckan. Välkommen till våra aktiviteter.

9/10/2019 1:42:08 PM

Archived

Läkemedel renas snart i Degeberga

Kristianstads kommun har påbörjat bygget av sin första läkemedelsrening. Läkemedelsrester i miljön är ett stort problem, eftersom de normalt renas inte i reningsverk utan går ut i sjöar och hav där de stör vattenlivet.

9/6/2019 11:35:49 AM

Archived

Råbelövskanalen klipps

Nu klipps Råbelövskanalen, som går genom staden mellan Råbelövssjön och Lastageplatsen vid Helge å.

8/28/2019 4:00:10 PM

Archived

Vattenläckan i Östra Sönnarslöv lagad

Den större vattenläcka i Östra Sönnarslöv som upptäcktes i onsdags eftermiddag är nu lagad. Under felsökningen riskerade de boende i både Östra Sönnarslöv och Huaröd att bli helt utan vatten, men totalt har 11 hushåll saknat vatten under arbetet. Sammanlagt hittades tre läckor på ledningen.

7/19/2019 11:55:41 AM

Archived Vattenläckan har uppstått nära en pumpstation i de centrala delarna av Östra Sönnarslöv. Vattenläckan har uppstått nära en pumpstation i de centrala delarna av Östra Sönnarslöv.

Rörläcka fortsätter gäcka

Vattenläckan som kan påverka både Östra Sönnarslöv och Huaröd har inte lagats under torsdagsförmiddagen. Hittills har vattnet bara stängts av för ett mindre antal fastigheter, men det är ännu oklart hur många som kan drabbas senare under dagen. Prognosen är att arbetet är färdigt klockan 18.00.

7/18/2019 2:31:47 PM

Archived

Få SMS vid vattenstörningar

Kristianstads kommun använder SMS för att skicka dig information om störningar i dricksvattennätet. Om du vill få våra SMS om vattnet till ditt fritidsboende också ska du registrera dig här.

7/5/2019 1:36:01 PM

Archived

Sommar och sol – fylla din pool?

Nu är det högsommarvärme och många passar på att fylla upp sina pooler och bassänger för att kontra värmen med svalka. Tänk på att anmäla stora vattenuttag till kommunen i förväg.

7/4/2019 11:08:07 AM

Archived En äldre typ av dricksvattenbrunn. En äldre typ av dricksvattenbrunn.

Registrera din dricksvattenbrunn

De senaste åren har varit mycket torra och i stora delar av Sverige rådde vattenbrist. Nu kan du som har egen dricksvattenbrunn hjälpa till att förbättra myndigheternas prognoser och planering av vattenförsörjning genom att registrera din brunn. Du får dessutom ett bättre skydd av ditt dricksvatten.

6/27/2019 2:52:44 PM

Archived Tollarps utomhusbad. Stängsel klipps upp och förstörs löpande. Tollarps utomhusbad. Stängsel klipps upp och förstörs löpande.

Skadegörelsen ökar

Skadegörelsen blir värre på kommunens skolor, idrottshallar och fritidsanläggningar. Att åtgärda problemen kostar mycket pengar, helt i onödan. I år är problemen särskilt stora i Tollarp.

6/19/2019 8:48:29 AM

Archived Magnus Lund, klimatstrateg och Peter Johansson kommunalråd (M) tog emot utmärkelsen. Magnus Lund, klimatstrateg och Peter Johansson kommunalråd (M) tog emot utmärkelsen.

Klimatanpassad topplacering

Kristianstads kommun kommer på andra plats i årets rankning av kommunernas klimatanpassningsarbete. Kommunen vann rankningen år 2015 och har god erfarenhet av att arbeta med klimatanpassning. Det finns ett långsiktigt arbete och en förståelse för de utmaningar som klimatförändringarna skapar.

6/18/2019 11:43:45 AM

Archived 2018 års Samhällsbyggnadsverkstad var 2018 års Samhällsbyggnadsverkstad var

Boka in årets samhällsbyggnadsverkstad

Boka in den 18 september i din kalender. Då är det nämligen dags för 2019 års Samhällsbyggnadsverkstad med temat "Mer stad - men av vad?". Detta är dagen för dig som är intresserad eller en del av samhällsbyggnaden. Även i år kommer vi att vara på Kulturkvarteret i Kristianstad. Varmt välkommen!

6/7/2019 2:01:07 PM

Archived Från vänster: Louise Nyman kyrkoherde Svenska kyrkan Kristianstad, Ulla Malmgren kyrkorådets ordförande, Christina Borglund ordförande byggnadsnämnden, Mats Svensson Sesam arkitektkontor och Tommy Danielsson förvaltningschef miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Från vänster: Louise Nyman kyrkoherde Svenska kyrkan Kristianstad, Ulla Malmgren kyrkorådets ordförande, Christina Borglund ordförande byggnadsnämnden, Mats Svensson Sesam arkitektkontor och Tommy Danielsson förvaltningschef miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Byggnadsmiljöpriset går till Svenska kyrkan Kristianstad

Byggnadsnämnden delar årligen ut ett byggnadsmiljöpris till den eller de som gjort insatser inom byggnadsmiljöområdet. – I år hade jag det stor nöjet att få meddela Svenska kyrkan i Kristianstad att deras nya församlingshem tilldelas priset, berättar Christina Borglund ordförande i nämnden.

6/3/2019 9:18:58 PM

Archived Från vänster: Förvaltningschef Tommy Danielsson, ordförande miljö- och hälsoskyddsnämnden Ulf Persson samt Gerd och Christer Neideman från Naturskyddsföreningen. Från vänster: Förvaltningschef Tommy Danielsson, ordförande miljö- och hälsoskyddsnämnden Ulf Persson samt Gerd och Christer Neideman från Naturskyddsföreningen.

Årets miljöpris går till Olle Wennberg

Kommunens miljöpris delas ut för en betydelsefull insats inom miljöområdet. – Vi har i år valt att ge det till Olle Wennberg som på ett förtjänstfullt sätt arbetat med och för ett av kommunens mest värdefulla naturområden, säger Ulf Persson ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

5/29/2019 9:42:04 AM

Archived

Nya smarta sopkärl

Under kulturnatten testades kommunens nya smarta sopkärl för första gången. De ska användas vid evenemang och på ställen dit det är långt att köra för tömning.

5/28/2019 4:05:05 PM

Archived Drönarbild från flygningen på stranden Drönarbild från flygningen på stranden

Drönare ger bättre förståelse för kusten

Inom Kristianstads kommun har ett mindre strandövervakningsprogram startats för att ge bättre underlag till förståelsen av stranddynamiken och för att bygga upp erfarenheter kring drönare kan användas till det här arbetet.

5/16/2019 8:38:32 AM

Archived

Djurliv kring Rådhus Skåne

Sedan två år tillbaka har en andhona valt en planteringsurna på Rådhus Skånes trappa som boplats. Förra året kläcktes en kull med små ällingar och år var det dags igen.

5/15/2019 10:48:14 AM