En mix av allt på årets Kulturläger

Updated:Wednesday, June 23, 2021 1:45 PMArchived

Det är onsdag morgon och årets kulturlägerdeltagare vaknar upp till ännu en dag maxad med kultur. Gänget som provade på teater igår kommer denna dag att få hålla på med konst och bild. Gårdagens filmgrupp har en dag med dans framför sig.

Blå gruppen verkar trivas på lägret
Blå gruppen verkar trivas på lägret

Kulturlägret 2021 ser lite annorlunda ut än tidigare år. Åldersnivån har sänkts och det har blivit ett veckoläger på fyra dagar, som upprepas med nya deltagare veckan därpå. På så vis har, trots begränsat deltagarantal, fler platser kunnat erbjudas. Sammanlagt besöker 64 barn i åldrarna 9-12 år Kulturhuset Barbackas lokaler för att dansa, prova på teater, film, konst och bild under vecka 25 och 26.

Den största förändringen är att i år får alla deltagare prova på samtliga kulturformer. Deltagarna är uppdelade i fyra grupper, som varje dag får ägna sig åt en ny kulturform. Det bjuds därmed på stor variation med möjlighet att upptäcka, uppleva och prova på nya aktiviteter men även kanske göra något som en redan är bekant med.

På Lilla scenen pågår förberedelsemöte inför dagens teaterpass. Pedagogerna Lotta och Lottie samtalar med stödledarna Marina och Ellen. Lottie förklarar hur en dag ser ut.

Pedagog Lottie förbereder lokalen.
Teaterpedagog Lottie förbereder lokalen

 

- Vi börjar lite mjukt med att jobba ihop gruppen med några teaterövningar. De får testa improvisation och prova på att vara olika karaktärer. Efter lunch skapar de sedan små scener eller minipjäser som spelas upp för kompisarna i gruppen. Här kör vi hela grejen med kostym och ljud och ljus.

Något som varit centralt genom alla kulturläger, så även detta är, är vikten av trygghet, gemenskap och att ha roligt tillsammans. Det är inte alltid lätt att komma till ett för många nytt ställe, kanske är alla ansikten obekanta för dig. 

Torjus är producent för lägret
Torjus är producent för lägret

 

-  Vi jobbar mycket med att alla ska få vara som de är, och inte behöva känna att de måste ”passa in”. Själva förutsättningen för att fullt ut kunna njuta av Kulturlägret och de olika sakerna som finns att prova på är att en kan känna sig trygg och självklar i sammanhanget, säger Torjus Wrangell, producent för Kulturlägret.  

Närvaron av feriearbetande stödledare och annan personal i huset är mycket viktig. De finns där för barnen, både under aktiviteterna och i pauserna. Stödledarna Marina och Ellen har hand om grupp blå  under alla fyra dagar. På så vi blir de en trygg punkt mitt i alla nya intryck.

Ellen och Marina axlar den viktiga rollen som stödledare

 

-  Vår grupp var rätt oblyga från början, men vi känner varandra bättre nu. Vi hänger tillsammans även i pauserna och ritar och dekorerar tröjorna bland annat.

Nästa vecka får nuvarande deltagare ge plats åt 32 nya barn. Med sig i bagaget har de förhoppningsvis en härlig vecka med nya erfarenheter, nya kompisar, kanske ett nytt kulturintresse och en egenstylad lägertröja som inte liknar någon annans. 

 

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.