Teaterkurser

Här kan du läsa om vilka teaterkurser som ägde rum under läsåret 2022/2023 och hur teaterträning på Kulturhuset Barbacka funkar. Höstens teaterträning kommer att presenteras längre fram i vår/sommar.

Kulturhuset Barbacka erbjuder teaterträning för barn och ungdomar mellan 8 och 19 år. Du anmäler dig för ett helt läsår, alltså behåller du din plats även under vårterminen. Grupperna är uppdelade efter ålder och vi ses en gång i veckan, bortsett från lovveckorna. 

Så här funkar Barbackas teaterträning

Hösten ägnas till stor del åt att arbeta ihop gruppen och skapa trygghet. Teaterlek, improvisation, att skapa medvetenhet om scenen, att våga ta plats både i grupp och på scen står i fokus. Vi påbörjar vårens pjäsarbete redan på hösten. Det sker på olika sätt och olika tidigt beroende på ålder och grupp.

Våren ägnas främst åt det arbete som ska leda till någon form av uppspel. Störst fokus läggs på processen, inte den färdiga föreställningen. Tillsammans leker, undersöker, skapar och tränar vi oss fram till målet som är vårens uppspel.

Viktigast av allt, oavsett ålder, är att varje deltagare ska känna sig sedd och lyssnad på och att glädjen att skapa teater tillsammans i grupp alltid ska komma i första hand.

Barbackas Teatervecka

Varje år avslutar teatergrupperna sitt läsår med en gemensam uppspelsvecka, det vi kallar Barbackas Teatervecka. Vecka 19, 8-13 maj spelade våra åtta teatergrupper sina pjäser för varandra och även för allmänheten. 

Detta gör vi

Årskurs 2–6: Här arbetar vi med improvisation, lek och teaterövningar med fokus på det egna skapandet. Vi utgår från barnens idéer, från en berättelse eller ett tema och jobbar tillsammans fram en pjäs.

Årskurs 7–8: Här arbetar vi med improvisation, utvecklar samarbetet på scen, börjar prova kortare texter och skapar tillsammans en föreställning utifrån en idé, ett tema eller i collageform.

Årskurs 9–gymnasiet: Här arbetar vi med manus och rollarbete i fokus. Deltagarna får utveckla sitt skådespeleri och de får inblick i arbetet som sker med ett manus, från text till färdig föreställning.

Common questions

 • Är huset öppet för allmänheten?

  Kulturhuset Barbacka  är öppet för allmänheten, men vissa kvällar är enbart öppna för kursdeltagare.

 • Vad gör jag om jag blir sjuk?

  Då ska du stanna hemma och sjukanmäla dig till oss. Ring, mejla eller sms:a till vår reception: Telefon 044-13 56 50, 0733-13 56 50, barbacka@kristianstad.se

 • Vad händer om ledaren/pedagogen blir sjuk?

  Om vi behöver ställa in ett tillfälle på grund av sjukdom hos ledare/pedagog kommer vi att meddela dig via mejl eller sms enligt de kontaktuppgifter du angav vid anmälan. Därefter får du information om ett nytt ersättningsdatum.

 • Kan jag avbryta kursen och få pengarna tillbaka?

  Anmälan är bindande efter att första prova-på-veckan har passerat. Ingen reducering eller återbetalning av kursavgiften medges vid avhopp under kursens gång. Skulle du däremot skada dig eller drabbas av sjukdom som gör det omöjligt för dig att slutföra terminen, återbetalas delar av kursavgiften. Detta ska kunna styrkas med ett läkarintyg.

  Undantag: Kortkursen "Prova på teater" erbjuder inget prova-på-tillfälle. 

Report errors on page

For other questions to the municipality, please use this form.

* Mandatory if you want a reply

What you send to the municipality becomes common record.