Kulturgala 28 oktober 2022

Vi firar kommunens kulturpristagare och kulturstipendiat. Kristianstadsbladets Kultur- och nöjespris delas ut och Sparbanken Skåne delar ut tre stipendier till unga kulturtalanger. Allt blandat med mingel, samtal, musik och annan underhållning.

Kulturkvarteret 28 oktober kl. 19.00

Kvällens konferencier

Helene Wish Persson startade sin musikaliska karriär som 13-åring och har turnerat i över 30 år som dansbandssångerska i Norden. Med massor av TV-program och inte minst 14 svensktoppsplaceringar i ryggen blev hon och hennes Helene & Gänget utsedda till Kristianstad Ambassadörer 2002. 

Sedan dess har hon fortsatt sjunga i egen regi, bland annat tillsammans med sin man Glenn Wish. 

Lägg till Helenes 25 år på Sveriges Radio som programledare, så har ni en av Skånes mest kända röster - både på scen och i radio.

Helene i svart webb 345x.jpg

Helene Wish Persson

Helene är också en van presentatör och moderator. I år har vi ännu en gång valt henne att leda oss genom Kulturgalan. Varmt välkommen Helene!  

Priser och stipendier som delas ut:

Kristianstads kommuns kulturpris

Årets mottagare av kulturpriset på 50 000 kr är föreningen Ekestads Folkets Park /Österslövs med ordförande Thomas Bark. Läs motveringen här 

Kristianstads kommuns kulturstipendium

Stipendiet är på 25 000 kr och gick till kontrabasisten och kompositören Amanda Karström. Läs motiveringen här

Kristianstadsbladets Kultur- och nöjespris

Ett pris som prisar de lokala kulturröster som har gjort skillnad det senaste året. 

Sparbanken Skånes stipendium för ung kulturtalang

Stipendiet är på 7 000 kr. Villkoret är att stipendiaten är max 25 år och född eller bosatt i Kristianstad, Osby, Hässleholm eller Östra Göinge kommuner. I första hand är stipendiet tänkt som stimulans till yngre lovande kulturtalanger, som bidrag till fortsatt utbildning eller till annan utvecklande verksamhet.

Bakgrund till Kulturgalan

Kulturgalan Kristianstad arrangerades första gången 2015 i Kulturkvarteret Kristianstad. Arrangörer var Kristianstads kommun, kultur- och fritidsförvaltningen och Kristianstadsbladet med Musik i Syd. Syftet var att skapa ett arrangemang, en mötesplats och en värdig inramning för utdelning av Kristianstads kommuns kulturpris och kulturstipendium samt Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris. Ambitionen var också att sätta fokus på kultur och kulturaktörer i kommunen.

Arrangörer

Vi som gör detta möjligt är Kristianstads kommun, Kristianstadsbladet och Sparbanken Skåne.

Vi fyller på med mer information efterhand.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.