Måndag 19:e september

FRAMTIDSVECKAN

Frukostseminarium om hur jordbruket kan bromsa klimatförändringarna

När: 07.30-09.30, anmälan obligatorisk enligt nedan
Var: Naturums möteslokal, Naturumsvägen 2, Kristianstad
Arrangör: Naturskyddsföreningen Kristianstad Bromölla i samarbete med Studiefrämjandet
Kontaktperson: Anita Gunnarsson 076-76 38 44 8

  • Nytt koncept för att öka kolinlagring och ekosystemtjänster i jordbruk – baserat på vetenskap och 1,5 0C-målet. Konceptet presenteras av Jessica Johansson, Svensk kolinlagring* som utvecklat det tillsammans med pilotföretag inom lantbruk och andra branscher. Marcus Callebring, från en av 40 pilotgårdar, beskriver vilka åtgärder som gjorts på Stora Juleboda gård – Degeberga.
  • Kristianstads kommun är sedan 2021 med i Viable Cities** och ska därmed kraftsamla kring klimatneutrala och hållbara städer. Linnéa Skoogh, Kristianstads kommun, ger en lägesbild av projektet.

Seminariet vänder sig till företag med hållbarhetsambitioner, politiker och tjänstemän samt en engagerad allmänhet. Plats till max 40 deltagare. Vi hoppas kunna ge möjlighet att lyssna på presentationerna via länk, för den som inte kan närvara eller inte får plats.

Anmälan (obligatorisk) görs på studieframjandet.se senast torsdagen den 15/9. För att hitta evenemanget, tryck på sök kurser, evenemang och studiecirklar och skriv in Frukostseminarium Ökad kolinlagring i mark och Om Viable cities.

Frukostmacka serveras 07.30-08.00. Seminariet pågår 08.00-09.30. Efteråt finns tid för mingel och samtal med enklare fika. 

* Kolinlagring.se              

** Viable Cities           

 

Längs Västra Boulevardens fasader

När: kl 17.30
Var: Samling korsningen Nya Boulevarden/ Västra Boulevarden vid First Hotel Christian IV
Arrangör: Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Kristianstads kommun

Stadsantikvarie Katarina Olsson tar med er på en annorlunda stadsvandring utmed Västra Boulevarden och till sin hjälp har hon Joakim Nilsson, hantverkare med många års erfarenhet av kulturhistoriska byggnader. Tillsammans med dem får vi en närstudie av fasadernas uppbyggnad, allt från olika sorters sten, puts och tegelförband till konstfulla konsoler. Vi startar vid det vackra Sparbankshuset i korsningen Nya-och Västra Boulevarden och pratar oss ned till Residenset i söder där turen avslutas. Fritt fram för nyfikna frågor och hela turen beräknas ta ca 1 timma.

 

Zero waste i köket

När: kl 18.00-19.30
Var: Medborgarskolan Kristianstad, Magasinsgatan 2 
Anmälan görs på Medborgarskolans hemsida...
Arrangör: Medborgarskolan Kristianstad

Zero waste är en livsstil som handlar om att producera så lite avfall som möjligt i vardagen, till exempel i samband med matlagning. Har kan man ta tillvara på brödskalken, de där bortglömda rotfrukterna längst in i kylskåpet och mängderna med äpple som ej hunnits ätas upp i tid…

Kursledaren och föreläsaren Cherie pratar om hur man på ett resursklokt sätt maximera råvarorna inom matlagning och inte låter något gå till spillo. Det bjud även på smakprov.

 

Hetta: om människan i en varmare värld

När: kl 18.30
Var: Regionmuseet, hörsalen, platsbokning
Arrangör: Kristianstads FN-förening och ABF Skåne Nordost

Föreläsning av Izabella Rosengren, frilansande vetenskapsjournalist med klimat och hållbarhet som sina främsta fokusområden. Den globala uppvärmningen är på allas läppar. Ändå talar vi märkligt lite om hur vi som individer ska hantera den konkreta och oundvikligt ökande temperaturen? Vad gör värmen med oss fysiskt och mentalt, och hur ska vi egentligen mäkta med den allt stigande hettan? Vi är den bäst temperaturanpassade arten på hela planeten. Människor bor och lever sedan tusentals år i zoner med temperaturer på allt mellan 45 och +45 grader. Men världen blir allt varmare. Är vi anpassade för det?

Framtidsveckan: Hetta – om människan i en varmare värld - Regionmuseet Skåne

Mer information om Izabella Rosengren

hetta-om-manniskan-i-en-varmare-varld.jpg

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.