Student

Alla skolor har olika tider för avslutningen och många åker traditionsenlig kortege genom Kristianstad. Du som ska uppvakta en student, tänk på att det är mycket trafik och rörelse i centrum. Använd gärna någon av de avgiftsfria p-platserna.

Kortegevägen

Kortegeväg
Kortegevägen för studenterna.

Efter utsparken åker många elever traditionsenligt i kortege genom centrala Kristianstad. Av kartan framgår den väg kortegen går fram.

Här hittar du körvägen och avgiftsfria parkeringar på zoombar karta.

 Naturligtvis kommer studentbilarna att synas på många ställen i staden då de tar sig fram från de olika skolorna och sedan till elevernas hem.

Parkeringar

På studentdagen är det mycket trafik i stadskärnan. Du som tar dig till centrum med bil kan använda någon av de avgiftsfria parkeringarna strax utanför stadskärnan, så undviker du den tyngsta trafiken:

 • Yllan/Arenan, 600 platser
 • Naturum, 314 platser
 • Långebro, 90 platser
 • Lokstallarna (norr om Kristianstad C), 208 platser

Avgiftsfria parkeringar och kortegevägen på zoombar karta.

Festligheterna

Studenternas festligheter börjar redan veckan innan studentdagen traditionsenligt med bal på Bäckaskogs slott. Festligheterna fortsätter sedan under själva studentveckan med karneval och skattjakt.

Vuxna på stan

Skolavslutningen är tyvärr även ett tillfälle då många ungdomar dricker alkohol för första gången. I Tivoliparken samlas många ungdomar under avslutningsdagen. Vuxna från skolorna, fritidsgårdarna och socialtjänsten nattvandrar för att göra det så tryggt som möjligt för ungdomarna och du som förälder uppmanas att själv röra dig på stan under avslutningskvällen.

 • Report errors on page

  For other questions to the municipality, please use this form.

  * Mandatory if you want a reply

  What you send to the municipality becomes common record.