Samhällsvetenskapsprogram

Samhällsvetenskapsprogrammet är till för dig som ill förstå mer om hur människor, grupper och samhällen fungerar, och engagera dig för en bättre värld.

På Samhällsvetenskapsprogrammet utvecklar du din samarbetsförmåga, din kreativitet och din kommunikationsförmåga. Grundtanken i utbildningen är att arbeta ämnesövergripande för att kurser tillsammans ska bilda en helhet, och ökad förståelse för människor och världen. Du fördjupar dig blanda annat i frågor som jämställdhet, integration, demokrati,kommunikation, etik och ledarskap.

Många vägar öppnas

Det är svårt att veta exakt vad man vill bli när man går på gymnasiet. Därför är Samhällsvetenskapsprogrammet en bra utbildning eftersom du lägger en grund till att läsa vidare på de flesta olika utbildningar. Du kan till exempel läsa vidare till polis, jurist, kriminolog,socionom, psykolog, personalvetare, lärare, journalist och mycket mer.

Två inriktningar - förstå människor och världen

 • Beteendevetenskap (erbjuds för NIU-elever)
  Vill du förstå hur människor kommunicerar och fungerar? Vill du lära dig mer om ledarskap och få kunskap om grupprocesser och konflikthantering? Tänker du att du i framtiden vill arbeta med människor på något sätt? Då är inriktningen beteendevetenskap perfekt för dig. På den här inriktningen får du kunskaper om människors utveckling och hur vi samspelar. Du får även möjlighet att lära dig kommunicera på olika språk, och du fördjupar dig inom ämnena psykologi, kommunikation, sociologi och ledarskap.

 • Samhällsvetenskap (erbjuds ej för NIU-elever)
  Är du intresserad av vad som händer i Sverige och i världen? Vill du förstå vad som händer i globala frågor? Då är inriktningen samhällsvetenskap något för dig. Du utvecklar kunskaper och färdigheter så att du kan delta i samhällsdebatten, och du lär dig se vilka möjligheter du har att påverka. Här fördjupar du dig i samhällskunskap, religionskunskap, geografi och historia.

Plugga vidare till

polis, journalist, jurist, socionom, kriminolog, psykolog, lärare och mycket mer

 • Report errors on page

  For other questions to the municipality, please use this form.

  * Mandatory if you want a reply

  What you send to the municipality becomes common record.

Contact

Söderportgymnasiets Reception

School zone: Gymnasieskola / Vuxenutbildning

Phone

044-13 52 91

Visit address

Västra Boulevarden 53

291 41 KRISTIANSTAD

More contacts

Evalotta Enqvist

Rektor VO, SA

0733-13 61 92

Berat Halili

Studie- och yrkesvägledare VO, SA

0724-67 80 99