Utställningen Akvariet och Skattkistan

Eftersom Kulturnatten i Kristianstad har blivit inställd och vi fortfarande har huset stängt för allmänheten kommer utställningen Akvariegården att byta namn till Akvariet och flytta inomhus.

Utställningen kommer få en längre utställningsperiod där vi i större utsträckning siktar på höstterminen och att vi då kan ha öppet för besökare. Vi fortsätter också skapa vår utställning Skattkistan som har fått en väldigt speciell plats i huset och som väcks till liv och skimrar genom dem skatter ni delar med er av!

Akvariet

Vi vill göra vår foajé till ett akvarium fullt av olika undervattenskreationer och där just ditt bidrag är en unik del av det hela! Vi håller nu på att avsluta en renovering av vår foajé där vi har byggt en ny utställningsyta med målsättning att kunna visa upp mer av det som görs i vår verksamhet. Tillsammans med er vill vi inviga den nya ytan med utställningen Akvariet, där vi utgår ifrånreturplast som material. Vi använder plast som vi har hemma och som ändå ska slängas. När vi sedan känner oss klara ser vi till att den hamnar på rätt ställe – och absolut inte i det verkliga havet…! På så vis kan den få nytt liv innan den slutningen hamnar i plaståtervinningen. Målet är att Akvariet ska vara en utställning som växer fram och byggs på under hela 2021. Vi har redan fått in bidrag från er men behöver fler bidrag för att undervattensvärlden ska växa och frodas. Under våren har vi publicerat flera filmer med skapandeaktiviteter till utställningen som vi har samlat här på denna sida. Ta en titt och inspireras! Hur du gör för att lämna in ditt bidrag kan du läsa längre ner på sidan.

Skattkistan

På en alldeles speciell och lite hemlig plats i huset finns det en stor skattkista. I denna samlas skatter med ett ovärderligt innehåll - det bästa, finaste och mest älskvärda ni kan tänka er…! Men just nu är kistan tom, därför vill vi att ni ska fylla den och göra den till en riktig skattkista. Hur då? 

Här visar Ilona ett exempel på hur du kan göra. 

Du kan även lämna in andra typer av kreationer till skattkistan än det exempel som visas i filmen. Här har vi inga krav på materialval men tänk gärna miljövänligt och att det ska visa eller ge en känsla av något som betyder mycket för er. Det kan vara en vän, en plats, en sak, ett djur, eller något helt annat…! Du kan till exempel måla, teckna eller fota av något.

Skatten finns i en speciell miljö och målet är att det ska bli ett vackert kollage med alla olika bidrag från er! En hel skattkammare…! Se hur du lämnar in ditt bidrag nedan.

 

Inlämning av bidrag till Akvariet och Skattkistan

Oavsett vad du lämnar in är det viktigt att du märker bidraget med vilken utställningsdel du vill vara med i Akvariet eller Skattkistan. Inlämning kan ske på olika sätt beroende på vad det är som ska lämnas in och vad som passar er bäst.

 • Kom till oss och lämna in direkt. Tidpunkt för inlämning sker i så fall i överenskommelse med receptionen. Ring eller mejla! 
  044-13 56 50, 0733-13 56 50, barbacka@kristianstad.se
 • Du kan även posta ditt bidrag till oss
  Kulturhuset Barbacka
  Receptionen
  Kultur och fritidsförvaltningen, Kristianstads kommun
  291 80 Kristianstad

 

Viktigt att tänka på är att det som lämnas in till Akvariet bara får bestå av plast som kan återvinnas i den vanliga plaståtervinningen för hushållsavfall. Väldigt bra är det om det på ett enkelt sätt går att separera delar av hårdplast och mjukplast. 

 

Vad händer sedan med de inlämnade konstverken?

Vi återvinner alla konstverk i Akvariet genom att plocka isär och källsortera allt som plast. Tanken är att ni inte får tillbaka era verk. Om ni ändå önskar få tillbaka era konstverk efter utställningen går det att lösa, men det måste tydligt framgå vid inlämning, tillsammans med dina kontaktuppgifter.

 

Kontakta oss för frågor

Har du frågor om utställningarna, vänligen kontakta kulturproducent Torjus Wrangell, torjus.wrangell@kristianstad.se. Telefon: 044-13 59 97.

 

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.

Fiskar

Inspiration till fiskar i utställningen

Undervattensväxter

Inspiration till undervattensväxter i utställningen

Maneter

Inspiration till maneter i utställningen