Hundrastgårdar och hundbad

I Kristianstad finns fem hundrastgårdar. Det finns också två havsbad där det under sommartid är tillåtet att ha med hunden. Hundar får inte vistas på andra allmänna badstränder mellan 15 maj och 15 september.

Hundrastgårdar

I Kristianstads kommun finns fem hundrastgårdar:

 • Ugglebjörket, mellan Ishallen och Österängskolan (Kristianstad)
 • Charlottensborgsparken (Kristianstad)
 • Basilikestigen (Åhus)
 • Brandstationen (Tollarp)
 • Jordatalsvägen, grönområdet söder om vägen (Önnestad)

Dessutom finns det en tillfällig hundrastgård vid den gamla plaskdammen i Parkstaden (Kristianstad).

OBS! Kom ihåg att visa hänsyn bland andra hundar och deras ägare. Du måste plocka upp efter din hund även i hundrastgårdarna.

Riktlinjer för nyanläggning av hundrastgårdar finns under relaterad information. Observera att vissa hundrastgårdar har tillkommit och vissa har avvecklats sedan riktlinjerna beslutades av tekniska nämnden.

Hundbad

Hundbadplatser finns vid naturistbadplatsen i Yngsjö samt vid Vantamansvägen i södra Äspet. Strandremsorna är cirka 100 m långa och markerade med skyltar. Stigarna från parkeringarna ned till hundbaden är markerade med gula stolpar. Länk till karta finns under relaterad information.

Hundar får inte vistas på andra badstränder vid havet mellan 15 maj och 15 september. Det gäller även på de allmänna badplatserna vid Balsby, Österslöv, Ekestad, Mjönäs, Lerjevallen, Furestad i Villands Vånga, Ivö, Kiaby eller på badstränder i naturreservat. Övrig tid under året går det däremot bra att ta med hunden till samtliga allmänna badplatser.

Vanliga frågor

  • Strandskydd, privata marker och allemansrätt - vad gäller egentligen för hundar då?

   Strandskydd

   Det är kommunens ordningsföreskrifter som reglerar för hundar på stränder som är offentlig plats. Strandskyddet reglerar inte mot hundar på stränder. Läs mer om strandskydd.

   Vilka stränder är offentlig plats?

   Stränder som är tillgängliga för allmänheten för bad – vid kust eller sjö – är offentlig plats i Kristianstads kommun. Hundförbudet gäller därmed alla strandremsor, bortsett från:

   • Markerade hundbad
   • Rinkaby skjutfält
    Området har restriktioner för beträdande från Försvarsmakten och är inte är offentlig plats.

   Vad anses vara strand vad gäller hundar? 

   Hundförbudet gäller på själva sandremsan (oavsett insjöbad eller havsbad). Där större växtlighet tar över är det inte strand, så där är det ok att gå med hund. Dyner med blandad strandråg och sand anses tillhöra själva stranden.

   Kan privata markägare förbjuda hundar i natur eller på strand?

   Nej. Markägare kan inte besluta utöver vad allemansrätten säger. Det kan endast kommunens eller naturreservatens föreskrifter göra.

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.