Fiske med fokus på kvinnor och barn

I år är det friluftslivets år, och eftersom Kristianstads kommun är en plats med närhet till härlig natur, vill vi uppmärksamma friluftslivet i kommunen. Varje månad kommer vi att berätta om någon aspekt av friluftslivet. I februari träffade vi Halil Radogoshi, ordförande i Peshka Sportfiskeklubb.

Fiske i Helge å
Fiske i Helge å

Halil Radogoshi älskar att fiska och har det som avkoppling. Och när han såg att andra var intresserade valde han att bilda en sportfiskeklubb. Peshka Sportfiskeklubb är bara ett år gammal och föreningen har än så länge ca 20 medlemmar.

Bild på Halil Radogoshi
Halil Radogoshi är ordförande i Peshka Sportfiskeklubb.

– Hos oss kan familjer komma och lära sig om fiske tillsammans, vuxna som barn, säger Halil Radogoshi som är ordförande i föreningen.

Han har upptäckt att många som är nya i Sverige inte kan eller vågar fiska. De känner inte till hur det fungerar, så Peshka Sportfiskeklubb informerar även om fiskekort, allemansrätten och hur man ska uppföra sig i naturen. En viktig del i föreningen är att uppmuntra kvinnor att delta i fiske, så att det inte bara blir en klubb för män. Därför arrangerar de speciella fisketillfällen för endast kvinnor.

– Skulle vi ha hela familjen skulle det inte bli mycket fiske för kvinnorna. De hade bara hjälpt barnen, säger Halil Radogoshi.

Som ny förening var det först inte lätt, men de fick stort stöd av Sportfiskarna.
– De var toleranta med oss som hela tiden hade många frågor och de har visat oss hur vi som förening kan söka bidrag för vår verksamhet, säger Halil Radogoshi.

Under sportlovet i Kristianstad var det dags för årets första aktivitet. Det blev även premiär för ett nytt ställe – fiskebryggan vid Kanalhuset. Annars brukar de ofta träffas på Söder vid Lastageplatsen. Det var också där en av medlemmarna fångade en gädda på 2 kg.

Halil Radogoshi och barnen fiskar vid KanalhusetPeshka Sportfiskeklubb hade under sportlovet aktivitetet vid Kanalhuset i Kristianstad. Barnen Emma, Leona-Vera, Emil och Elina.

De har en plan på var de ska fiska under året. Det blir mörtfiske i Åhus och strömming i Sölvesborg och någon gång på sommaren åker de till Harasjömåla där de hyr en sjö. Men annars håller de gärna till vid Lastageplatsen.
– I mars-april nappar fisken mer och då tycker medlemmarna att det är roligare, säger Halil Radogoshi.

Fångade en mussla
På sportlovsaktiviteten nappade det inte så bra men det blev en mussla.

Men det behöver inte nappa för att det ska vara trevligt. När de fiskar grillar de även korv, fikar och har trevligt tillsammans. Viktigast i föreningen är tålamod och att alla får delta.

Är du intresserad av Peshka Sportfiskeklubb? Ta kontakt med dem på peshkusfk@gmail.com

 

 

 

Luften är fri - logga

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.