Ungdom och nyanländ

Du som är ung och nyanländ får här tips om hur du hittar utbildning, arbete, fritid och annat.

Tips till dig som är ung och är ny i Kristianstad

Det kan vara svårt att vara ungdom och komma ny till Kristianstad, särskilt om du kommer från ett annat land och inte kan så bra svenska. Här delar ungdomar med sig av sina tips.

  • Var nyfiken och modig. Genom att gång på gång ta kontakt med andra och våga säga fel så kommer du till slut få vänner och lära dig svenska.

  • Det finns mycket att göra i Kristianstads kommun. Försök ta reda på vad som finns och gör det som du själv tycker är kul på fritiden.

  • Om du mår dåligt, om din hemsituation, familjesituation eller skolsituation är jobbig, om du av olika anledningar behöver stöd, så vänta inte. Det finns hjälp att få. Ta kontakt med kurator eller en annan vuxen som du har förtroende för så kan de tipsa dig om var och hur du kan få det stöd som just du behöver som ung och ny i Kristianstads kommun.

Skola

Slussen

Slussen är Kristianstads kommuns verksamhet för mottagande av nyanlända barn som ska börja i förskola eller skola, 1-19 år. Det gäller oavsett om barnet är asylsökande, nyanländ med uppehållstillstånd, inflyttad från annat EU-land, ensamkommande eller övriga invandrare.

Slussen

Ungdomstorget

På Ungdomstorget kan du som är mellan 16 och 29 år få hjälp och vägledning vid studier, vid jobbansökan, vid ekonomi och juridik och mycket annat.

Ungdomstorget

Ung i Kristianstad

Lediga jobb i kommunen

Vi annonserar våra lediga jobb här på webbplatsen under Lediga jobb i kommunen.

Lediga jobb i kommunen

Praktik

Praktik är ett sätt att snabbt få kontakt med den svenska arbetsmarknaden och att få erfarenhet om det svenska arbetslivet. Alla som vill göra praktik i Kristianstads kommun kan anmäla sitt intresse under e-tjänsten Intresseanmälan, Praktik Direkt.

Studie- och yrkesvägledning

Vägledningscentrum, VLC, är vårt studie- och yrkesvägledningscenter. Det betyder att de hjälper dig med att hitta utbildningar eller yrken som du kan utbilda dig till. Du får träffa en yrkesvägledare för att prata om dina framtidsplaner. Du kan också prata om din studieekonomi. Ni planerar tillsammans vad du vill göra och hur lång tid det ska ta till du har utbildat dig färdigt.

På VLC kan du anmäla dig för att läsa svenska för invandrare, SFI och samhällsorientering. Du kan också få hjälp att ansöka till Komvux, kommunens vuxenutbildning.

Studie- och yrkesvägledning, vuxenutbildningen

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.