Yrkeshögskolan i Kristianstad - större än någonsin

18. september 2020 10:47Arkiverad

Aldrig förr har Yrkeshögskolan i Kristianstad erbjudit så många utbildningar som i höst. Totalt finns nu åtta yrkeshögskoleutbildningar som Kristianstads kommun erbjuder.

Lärare Jennie Saming träffar de studerande digitalt eller i mindre grupp.
Lärare Jennie Saming träffar de studerande digitalt eller i mindre grupp.

Yrkeshögskolan i Kristianstad har funnits länge, men utbildningsutbudet har aldrig varit så stort som i år. Utbildningarnas karaktär är vitt skilda och en del är mer teoretiska, andra mer praktiska. Längden på utbildningarna skiljer sig också åt.

- Nya utbildningar för i år är Stödpedagog - inriktning funktionshinder och Specialistundersköterska - Äldres hälsa och ohälsa. Två utbildningar som vi länge försökt få till, då vi vet att det är en stor brist på utbildade sådana, säger utbildningsledare Karin Persson.

Samarbete

Yrkeshögskoleutbildningarna kommer till genom ett nära samarbete med arbetslivet och branscherna. Men det räcker inte bara med att påvisa behovet, utan de statliga bidragen måste också räcka till och fördelas jämnt i Sverige.

-Yrkeshögskolorna i Skåne Nordost, Älmhult, Olofström och Markaryd arbetar tillsammans för att kunna erbjuda såväl kvalitet som utbud i regionen, så att yh-utbildningarna inte bara koncentreras kring Malmö och Helsingborg, fortsätter Karin Persson.

Noder

Ett resultat av detta samarbete är att utbildningen till specialistundersköterska genomförs via noder i Kristianstad, Hässleholm, Osby och Hanaskog. I praktiken innebär det att ansvarig lärare alternerar mellan orterna medan de studerande sitter uppkopplade via en digital lärplattform och tar del av undervisningen 1 dag/vecka i närheten av sin hemort.  

- Vi har bara fått positiv respons från de studerande. De tycker om att arbeta i mindre grupper och för min del gör det att jag lär känna dem fortare, säger lärare Jennie Saming.

Klättra på karriärstegen

Utbildningen är tänkt som en chans att klättra på karriärstegen och är därför upplagd på halvfart så att de studerande kan arbeta som undersköterska på halvtid parallellt med studierna.

- Vi visste ju inte att det skulle bli en pandemi när vi gjorde ansökan till utbildningen, men i dessa tider är det ett klockrent upplägg. De flesta hos oss jobbar inom äldreomsorgen och således med riskgrupper, fortsätter Jennie Saming.

Även stödpedagogutbildningen ligger på halvfart och är en karriärmöjlighet för de som exempelvis arbetar på LSS-boende. Utbildningen bedrivs på distans på halvfart på distans med en tvådagars närträff i månaden i Kristianstad.

- Man skulle kunna tro att vi har studerande från ett större upptagningsområde när utbildningen är på distans, men det är faktiskt många från Kristianstad. Det ser jag som ett kvitto på att det finns ett stort behov av stödpedagogutbildningen här, menar lärare Agneta Ryfelt.

Sedan tidigare finns yrkeshögskoleutbildningarna Bagare och konditor, Möbel- och inredningssnickare, Redovisningskonsult, Tandsköterska, Medicinsk sekreterare och Bryggeritekniker.

Stort söktryck

Överlag var söktrycket på samtliga utbildningar stort.

- Det skulle kunna bero på pandemin, men även att vi satt Yrkeshögskolan i Kristianstads utbildningar på kartan. Vi ser en skillnad på nya utbildningar, där ungefär hälften erbjuds en utbildningsplats, och äldre utbildningar där enbart en tiondel av de som söker blir antagna. Vi hade över 300 sökande vardera till Medicinsk sekreterare och Tandsköterska. Roligt, men samtidigt kanske ni kan förstå att det var en utmaning att genomföra de digitala antagningstesterna under rådande situation, avslutar utbildningsledare Karin Persson.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.