Uppskattad upprustning

31. juli 2019 08:26Arkiverad

Skeppsbron i Åhus – en av vår kusts många sommarpärlor – har rustats upp. Under vintern har planteringar, nya ytskikt och generöst med sittplatser skapats längs vattnet vid sjömacken, båtiläggningsplatsen och östra delen av gästhamnen. Sedan 2017 finns där också en ny spännande lekplats.

– Det har blivit så bra! Utvecklingen av området går verkligen framåt, säger Gunnar Wårdell, som driver Cigarrkungenshus vid Skeppsbron i Åhus.

Gunnar Wårdell tycker att lekplatsen vid Skeppsbron har blivit bra för de besökande barnfamiljerna.

Gunnar var med 2017 när kommunen presenterade Skeppsbrons nya gestaltningsförslag för verksamheterna i området och han är glad att det har blivit verklighet. Utöver upprustningen med ny ytbeläggning, nya planteringar och sittplatser har även parkeringsmöjligheterna förbättrats.
Skeppsbron har bland annat fått många fler sittplatser där besökare kan njuta av närheten till vattnet.

– Tillsammans med den nya fina lekplatsen har det verkligen blivit ett lyft, säger Gunnar när han plötsligt lägger om till tyska för att hjälpa en tyskflaggad båt att lägga till. Det är paret Zaupe som är på besök från Travemünde.

– Vi tar ofta båten till Sverige, men det är första gången vi besöker Åhus. Det ska bli spännande, berättar Eva och Horst Zaupe när de förtöjer sin träbåt efter en imponerande manöver i småbåtshamnen. Det märks att de efter 30 år som båtturister har full koll på sitt fartyg.

Paret Zaupe från Travemünde får hjälp att lägga till i småbåtshamnen.

I de nya vilstolarna på kajen sitter Göran och Helen Danielsson. De är på besök från Laholm och bor på ett vandrarhem i närheten.

– Det är 20 år sedan vi var här sist. Här är verkligen fint. Det bästa med Åhus är att det är så pittoreskt, säger Göran.

– Och glassen, tillägger Helen glatt.

Göran och Helen Danielsson uppskattar vilstolarna som placerats mot vattnet.

Nu kommer Gunnar tillbaka, efter att ha hjälpt fler båtturister lägga till i gästhamnen.

– En av mina visioner är att Åhus på något vis skulle kunna ta emot de stora kryssningsfartygen som är på väg mot Stockholm och Helsingfors. Här finns mycket för de resenärerna att se och göra, säger Gunnar.

Till hösten 2019 kommer kommunen att påbörja projekteringen av nästa etapp i Skeppbrons upprustning, vilket är sträckan mellan bodarna och lastkajen. Målet är att området ska stå färdigt till sommaren 2020. 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.