Personligt ombud, för de mest utsatta

Uppdaterad:25. oktober 2019 12:24Arkiverad

Efter 20 års verksamhet är det dags att fira! 5 november bjuder Personligt ombud på tårtmingel och föreläsningar i Östermalmskyrkan.

Stefan Bergklint, Personligt ombud.
Stefan Bergklint, Personligt ombud.

Personligt ombud stöttar människor med omfattande och långvarig psykisk funktionsvariation att samordna olika insatser i välfärdssystemet. Verksamheten är fristående och finns inom de flesta av Sveriges kommuner. Nationellt etablerades funktionen 1995 för att stötta personer som själva har svårt att tillvarata sina rättigheter. I Kristianstads kommun har nu verksamheten funnits i 20 år, sedan 1999.

Arbetar på individens uppdrag

– Vi vänder oss till personer i ålderskategorin 18-65 år som har en svår, omfattande och långvarig psykisk funktionsvariation, berättar Stefan Bergklint, som jobbar på Personligt ombud i Kristianstad. Vi arbetar på individens uppdrag och är fristående ifrån alla myndigheter. Vår roll är, att bidra till att varje enskild individ får den hjälp och det stöd som man behöver och har rätt till. Vi verkar även för att insatser ifrån olika aktörer samordnas på ett bra sätt.

Mötet med Personligt ombud sker där personen själv önskar.

Bidrar till verksamhetsutveckling

Stefan Bergklint berättar vidare, att man genom klientarbetet ibland upptäcker saker som kan utvecklas i kontakterna med välfärdssystemet, sett ur medborgarens perspektiv.

– Genom rollen vi har kan vi då uppmärksamma verksamheten på var systemet brister och på det viset bidra till förändringar som förenklar och förbättrar för våra medborgare.
Firar 20-årsjubileum

Efter 20 års verksamhet är det nu dags att fira! Tisdag den 5 november kl. 14-18 bjuds såväl medarbetare inom kommunen som allmänheten på tårta och mingel i Östermalmskyrkan i Kristianstad.

– Det blir även flera spännande föreläsningar, säger Stefan Bergklint. Bland annat berättar ambassadör Lina Håkansson ifrån Hjärnkoll om egna erfarenheter av psykisk ohälsa och hur stödet ifrån ett personligt ombud kan bidra till förändring. Vi får också lyssna till Radovan Javurek, som är ordförande i Arbete och Välfärdsnämnden och Peter Sonnsjö, som är verksamhetschef för personligt ombud. Även ombuden själva kommer att prata.

Anmäl dig till firandet senast den 28 oktober.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.