Låt vintern rasa ut på tryggt och säkert sätt

Uppdaterad:30. april 2021 10:07Arkiverad

Valborgsmässoafton är en helg förknippad med vårglädje och traditioner – men också med många risker. Till brandrisken läggs i år smittrisken. Det är dessutom en helg då många unga dricker alkohol för första gången. Några enkla råd kan minska farorna och ge glädjen fritt spelrum.

Tre personer med mikrofoner på Stora torg
Kristianstads kommunpolis Martin Thornell och drog- och brottsförebyggande samordnare Anna Nordin har tillsammans andra jobbat för att Valborgshelgen ska bli så trygg och säker som möjligt för ungdomarna. Men redan före Valborg har de också siktet inställt på skolavslutningen och samarbetar för ett tryggt men fint studentfirande. Radio P4 Kristianstads reporter Marie Sandgren intervjuade dem om förberedelserna. Inslaget går att lyssna på under Relaterad information.

Valborg är en helg då det brukar finnas skäl för tonårsföräldrar att vara extra uppmärksamma. Ofta samlas ungdomar utomhus för spontana fester där både alkohol och droger finns i omlopp och där många löper risk att råka illa ut. I år finns dessutom risken för coronasmittan, som just nu sprider sig allt snabbare i yngre åldersgrupper.

Brev till föräldrar

Inför Valborgsmässoafton har ett brev med information, goda råd och kontaktvägar skickats ut till alla tonårsföräldrar i kommunen via skolsystemet Unikum. Bakom brevet står kommunens fältgrupp, räddningstjänst och avdelning för skydd och säkerhet tillsammans med mottagningen Maria Skåne Nordost, polisen och det lokala drog-och brottsförebyggande rådet, BRÅ.

– Vi vill uppmärksamma föräldrarna på att alla unga kan hamna i svåra situationer. Just nu kompliceras tillvaron ännu mer av risken för smittspridning. Om föräldrarna är goda förebilder och pratar med sina barn om de risker som finns har de lättare att stå emot grupptrycket och säga nej till att ta droger, delta i skadegörelse  eller i nuläget utsätta sig för smitta, säger kommunens drog- och brottsförebyggande samordnare Anna Nordin.

Undvik folksamlingar

Att vara nyfiken och ta reda på var ungdomarna håller hus, vilka de umgås med och vad de gör är att visa omtanke.

– I pandemitider är det extra olämpligt med folksamlingar.  Även ett vanligt år vet vi att ungdomar vid Valborg riskerar att råka ut för olyckshändelser, våldsamheter och stölder på mörka platser där det är mycket folk och droger i omlopp, säger kommunpolisen Martin Thornell.

En sådan plats har varit Täppetstranden, och för att minska olycksriskerna spärras Åhusbryggan av bemannas med ordningsvakter vid tillfällen då kommun och polis befarar att det ska bli stökigt på stranden. Det görs också denna valborgshelg. På valborg kommer också socialtjänstens fältgrupp, nattvandrande vuxna och ett utökat antal poliser att röra sig på platser runt om i kommunen där ungdomar brukar samlas.

Vuxennärvaro viktig

– Vi vet att vuxennärvaro är det viktigaste för att skapa ordning och trygghet. Därför är det bra om föräldrar finns i närheten och rör sig där deras ungdomar är, eller att de i alla fall är beredda att komma och hämta dem om det behövs, säger Anna Nordin.

– Det är viktigt att ta ansvar som förälder. Allra bäst är förstås att följa coronarekommendationerna fullt ut och ordna en mysig valborgsmässoafton för barnen där hemma i en liten krets, säger Martin Thornell.

Under relaterad information finns brevet till tonårsföräldrar och vårdnadshavare i Kristianstads kommun och andra länkar som kan vara till stöd för en tonårsförälder.

Elda med förstånd

Restriktionerna för att begränsa coronasmittan gör att det i år inte är möjligt att ordna allmänna sammankomster med bål och körsång. Gränsen för det går vid åtta personer. Den som vill skapa valborgskänsla med ett bål på hemmaplan för de närmaste måste ändå se till att eldningen sker på ett säkert sätt. Läs mer om säker eldning under Relaterad information.

 

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.