Kristianstads arenaområde upptänt på natten

22. juni 2021 16:53Arkiverad

Nya UEFA-regler gör att planbelysningen på Kristianstads arenaområde kommer att vara tänd på natten mellan torsdag och fredag för mätning av ljusstyrkan.

För att en fotbollsplan ska vara godkänd för elitfotboll av UEFA är det många kontroller som ska klaras. Det handlar om planens underlag, publikhanteringen och en rad andra kringfunktioner, men en särskilt viktig kontroll är att belysningen är tillräcklig på planen för TV-sändningarna. Senaste mätningen gjordes tidigt på året 2020.

Normalt mäts ljusstyrkan på eftermiddagen under vintern för att ljuset inte ska störa de boende i omkringliggande hus.

- Vi har precis fått mottagit nya regler från UEFA. Vi måste mäta en gång per år framöver, säger Henrik Wester, informatör på kommunens tekniska förvaltning.

Ljuset på Kristianstads arenaområde kommer därför att vara upptänt mellan kl. 23 på torsdagskvällen, fram till ungefär kl. 03 på fredagsnatten.

- Det blev lite snabba ryck nu när vi mottog beskeden från UEFA. För att belysningen ska vara godkänd för de kommande evenemangen så måste vi mäta nu och det innebär tyvärr mätning under nattetid, säger Henrik Wester och fortsätter:

- Vi ber om överseende för eventuell störd nattsömn den här gången. De kommande mätningarna kommer att göras som vanligt, det vill säga under vintern och våren istället.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.