Arkelstorps nya förskola visades upp

Uppdaterad:2. oktober 2020 17:31Arkiverad

För ett par veckor sedan firade barn och medarbetare att de äntligen var samlade i en ny förskola, efter över tjugo års väntan. Idag var det dags att visa upp resultatet för politiker och tjänstepersoner som möjliggjort det hela.

Lena Ohlsson, Kultur- och fritidsnämndens ordförande, provade på att känna på Antarktis, den konstnärliga gestaltningen på förskolan. Rektor Susanne Hjort Strandmark och skolchef Annika Holmqvist Lundh i bakgrunden.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lena Ohlsson provade på att känna på Antarktis, den konstnärliga gestaltningen på förskolan. Rektor Susanne Hjort Strandmark och skolchef Annika Holmqvist Lundh i bakgrunden.

- Vi är så glada för beslutet att bygga en helt ny förskola, så att vi kan samla alla barn under ett och samma tak och att man även satsar i basorterna utanför stan. Idag har vi bjudit in politiker och tjänstemän som möjliggjort bygget för att visa dem hur bra det blivit, säger rektor Susanne Hjort Strandmark.

Bygget har följts av grannarna till skolan och de hade också bjudits in för en rundvandring och fika.

- Det är jätteviktigt för oss att ha en god relation med människorna i närområdet och i byn. De hjälper oss också genom att hålla ett vakande öga under helger och kvällar så att det förblir rent, snyggt och skadefritt.

Även barn- och utbildningsnämndens ordförande Daniél Tejera pratade om hållbarhet i sitt tal:

- Vi bygger för framtiden och bygger man bra från grunden håller det längre. Och då pratar jag inte bara om byggnaden i sig. Att satsa på barnen vinner både individen och samhället på i längden.

Förskolan är den fjärde konceptförskolan i Kristianstads kommun. Konceptet har tagits fram ur både ett säkerhets- och miljötänk, såväl inne som ute.

Arkelstorps gamla förskola var lokaliserad i en förskolebyggnad, tillfälliga paviljonger samt i det gamla  kommunhuset. Det fanns således behov av att samla verksamheten och det visade sig att de gamla lokalerna var i sådant skick att dessa inte bedömdes kunna byggas om och renoveras till en rimlig summa.

Fakta om skolan

Förskolan består av 6 avdelningar för ca 108 barn (idag finns runt 80 barn i åldersintegrerade avdelningar)
Antal personal: Ca 23
Byggnadsyta: 1879 kvm
Tomtyta: 8550 kvm
Kostnad: 72 miljoner kronor
Tillagningskök för 160 portioner
Byggentreprenör: Consyd AB
Arkitekt: PE Arkitekter AB
Konstnärlig gestaltning: Antarktis av Linda Shamma

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.