Nutritionsutredning
För den äldre människan och personer med olika sjukdomstillstånd och funktionshinder har maten en extra stor betydelse för att bidra till god hälsa och livskvalitet. Undernäring är det vanligaste och allvarligaste nutritionsrelaterade problemet i dagens omsorg.
Det är sjuksköterskan som är nutritionsansvarig i kommunen.
Här finns olika verktyg som kan vara till hjälp för att tillgodose kundens behov av energi, näring och vätska.
Energibehov
Energibehovet hos vuxna är ca 30 kcal per kilo kroppsvikt och dygn för uppegående personer med begränsad fysisk aktivitet.
Proteinbehov
Ålder | Rekommendation |
---|---|
Friska yngre (< 70 år) | 0,8 g/kg kroppsvikt och dygn |
Sjuka yngre (< 70 år) | 1-1,5 g/kg kroppsvikt och dygn |
Friska äldre (> 70 år) | 1,2 g/kg kroppsvikt och dygn |
Sjuka äldre (> 70 år) | 1,2-1,5 g/kg kroppsvikt och dygn |
Energi- och proteinkalkylator
Ta gärna hjälp av kalkylatorn nedan, så beräknas behovet utifrån kundens vikt, längd, ålder och aktivitetsnivå.
Vätskebehov
Minimibehovet för vuxna är 30 ml/kg kroppsvikt och dygn.
Vissa korrigeringar
Under varma och torra sommardagar ökar vätskeförlusterna från hud och lungor, vilket föranleder ett ökat vätskebehov. Detta gäller även vid diarré, kräkning, fistlar, dränage och feber. Vätskebehovet ökar med ca 200 ml/grad och dygn vid feber.
Till kunder med vätskerestriktioner, som vid hjärtinkompensation, njur- eller leversvikt, görs individuella bedömningar enligt läkares ordination.
Längd, vikt, BMI
Rutiner vid längdmätning
Längden rekommenderas att i första hand mätas stående. Kunden ska vara utan skor, stå rakt med fötterna intill varandra med armarna hängande vid sidorna, axlarna avslappade och blicken riktad rakt fram.
Rutiner vid vägning
Väg utan skor, ytterkläder, kavaj, tröja/ kofta eller ”tunga” föremål i fickorna. Om det är möjligt så är det mest optimala att man väger kunden vid samma tidpunkt för att kunna jämföra vikterna.
Body Mass Index (BMI)
BMI räknas ut genom: vikt (kg) dividerat med längd² (m).
Gränsvärden för BMI
För 70 år och äldre | |
< 22 | undervikt |
23-29 | normalvikt |
> 29 | övervikt |
För 18 -69 år | |
< 16 | svår undervikt |
< 20 | undervikt |
20-25 | normalvikt |
25-30 | övervikt |
30-35 | fetma grad I |
35- 40 | fetma grad II |
> 40 | fetma grad III |
BMI vid amputation
Med hjälp av BMI-kalkylatorn nedan kan aktuellt BMI räkas ut för patient som genomgått någon form av amputation.
Ange patientens vikt (kg) efter amputation, längd (m) före amputation samt vilken kroppsdel som amputerats.
Viktförlust
All ofrivillig viktförlust ska utredas oavsett vad kunden väger.
Om viktförlusten är mer än 5 % under tre månader eller mer än 10 % under sex månader ska man ta reda på vad viktförlusten beror på, sätta in åtgärder och utvärdera dessa.
Viktförlust i % räknas ut genom: ursprungsvikt (kg) - nuvarande vikt (kg) / utgångsvikt (kg) x 100 = viktförlust i %