Meny

Vinterkräksjuka

Att följa grundläggande hygienrutiner är mycket viktigt vid all vård och inte minst i samband med mathantering. Det är särskilt viktigt eftersom personalen ofta går till flera personer och därmed kan överföra smitta.

Grundläggande hygienrutiner innebär:

  • att tvätta händerna med tvÃ¥l och vatten före och efter all kontakt med vÃ¥rdtagare
  • att tvätta händerna med tvÃ¥l och vatten vid synlig smuts
  • att ha handskar vid smutsigt arbete som kan innebära kontakt med urin, avföring, kräkning eller liknande
  • att ha plastförkläde eller skyddsrock vid närkontakt med vÃ¥rdtagare, t.ex. vid bäddning, toalettbesök eller liknande

Att tänka på om vinterkräksjukan bryter ut:

  • att desinfektera sina händer före och efter all kontakt med vÃ¥rdtagare
  • informera alla berörda vid utbrott. Tänk pÃ¥ att även informera mellan olika vÃ¥rdformer
  • informera anhöriga
  • nÃ¥gon mÃ¥ste ta ansvar för att Ã¥tgärder vidtas. Det kan vara enhetschef, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) eller hygiensjuksköterska
  • gör en lista med vÃ¥rdtagare och personal, med tidpunkt för när de insjuknade och blev friska
  • personal med symtom ska inte under nÃ¥gra omständigheter stanna kvar pÃ¥ arbetet
  • flytta inga vÃ¥rdtagare om det inte är absolut nödvändigt, samt det är bra om man kan fÃ¥ prover tagna pÃ¥ vÃ¥rdtagare och personal. Detta fÃ¥r inte hindra att Ã¥tgärder vidtas innan man fÃ¥tt provsvar.

Vid mathantering:

  • god handhygien är det absolut viktigaste vid magsjuka. Det innebär att först tvätta med tvÃ¥l och vatten, sedan torka torrt med engÃ¥ngshandduk och därefter avsluta med handdesinfektion
  • särskild personal avdelas för mathantering
  • ha ett förkläde som endast används vid mathantering
  • all mat ska serveras individuellt pÃ¥ rummet
  • inga bufféer serveras till vare sig personal eller vÃ¥rdtagare
  • ingen servering alls i gemensam matsal under ett utbrott
  • diska i enhetens diskmaskin. I hemmet gÃ¥r det bra med handdisk
  • var noga med hygienen pÃ¥ ytor och redskap
  • använd inte disktrasor, använd engÃ¥ngspapper
  • städa varje dag i köket
  • om man misstänker livsmedelsburen smitta mÃ¥ste detta genast rapporteras och Ã¥tgärder vidtas
  • inspektera köket för att hitta och rätta till eventuella brister
  • sanera och städa noggrant kök vid behov

 

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.