Meny

Planering av inköp

Det är viktigt att planera sina inköp. Då kan man spara både tid och pengar.

Goda tips

1. Gör en matsedelsplanering och välj de livsmedel som är bäst och billigast för årstiden. Ta gärna del av veckans erbjudande.  

2. Gör en inköpslista. Det är en stor hjälp att ha en lista på basvaror som alltid ska finnas hemma.

3. Handla sällan. Det spar tid och blir billigare i längden, men det ställer högre krav på lagringsmöjligheterna. Försök att handla det mesta en gång per vecka och komplettera sedan med färskvarorna.

4. Titta gärna på jämförpriserna och läs vad som står på förpackningen. Först då har du fått tillräckligt med information för att kunna göra ett så bra val som möjligt.

Livsmedelspolicy

Kristianstads kommun antog en livsmedelspolicy hösten 2012. Livsmedelspolicyn säger att kommunen ska ha mer ekologiska produkter, öka andelen grönt och säsongsanpassa menyerna.

Nedanstående dokument kan fungera som inspiration när det gäller vad som bör ingå i ert basförråd och hur era inköpslistor kan utformas. Anpassa efter er egen verksamhet! 

Läsa och förstå innehåll

För att göra det lättare att hitta rätt bland maten är den märkt på olika sätt. De finns tydliga regler för hur det ska gå till. Ingredienser, vikt och annat ska synas tydligt och vara lätt att förstå. Köper du mat över disk, fråga gärna om innehållet. Den som säljer maten måste kunna svara på dina frågor.

Genom texter och märkning kan du jämföra innehåll, välja nyttiga varianter och undvika sådant du inte tål. Du hittar också kontaktuppgifter om du har frågor eller vill klaga.

På Livsmedelsverkets hemsida finns information om exempelvis allergimärkning, datummärkning, ingrediensförteckning, tillsatser, E-nummer, nyckelhålet m.m.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.