Meny

Vätska och näring

Om vätska och näring

Döende människor har mycket begränsad ork och slutar efterhand att äta och dricka, vilket är naturligt i döendeprocessen. Kroppens organ sviktar allt mer efter hand och behovet av näring och vätska avtar. Känslan av hunger och törst minskar.

  • FrÃ¥gan om att ge eller avstÃ¥ vätska och näring i livets slut väcker ofta frÃ¥gor och känslor, framförallt hos närstÃ¥ende men ocksÃ¥ inom olika professioner. Grundprincipen inom palliativ vÃ¥rd är att droppbehandling med vätska eller näring inte gagnar patienten och därför ska avbrytas eller inte inledas i detta skede. Risken är istället stor för rosslig andning, lungödem och illamÃ¥ende.

"Man dör inte för att man slutar äta utan man slutar äta för att dö."

I tidigt palliativt skede kan det dock vara viktigt med fullvärdig och energiberikad kost för att orka med eventuella behandlingar och känna välbefinnande. Hur länge detta är värdefullt är beroende på hur den enskilda personens situation förändras och bör regelbundet följas upp.

Omvårdnad

  • Fet kost kan ge illamÃ¥ende och kräkningar
  • Erbjud smÃ¥ mängder mat av nÃ¥got patienten tycker om (smakupplevelsen kan förändras under döendeprocessen, proteinrik mat kan smaka bittert, söt mat härsken)
  • Erbjud ofta dryck och/eller hÃ¥ll munslemhinnor fuktade
  • Aktiv munvÃ¥rd

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.