Arbetssätt vid misstänkt eller konstaterad smitta

Rutiner att följa när vi får ett misstänkt eller konstaterat fall av covid-19 i verksamheten.

Rutiner vid misstänkt eller konstaterad smitta

Rutiner i kommunal vård och omsorg vid misstänkt eller konstaterat fall av covid-19 (Vårdhygien, Region Skåne) Inkluderar kriterier för smittfrihet.

Åtgärder för att förebygga smitta och förhindra smittspridning av covid-19 i särskilda boendeformer och äldreomsorg (Smittskydd, region Skåne)

Avsteg från ovanstående rutin:
Lokal rutin när kunder kommer hem efter inneliggande vård

Slutenvården har i dagsläget en stor smittspridning som speglar smittspridningen ute i samhället. Detta har påverkat våra verksamheter genom att smittan har förts in. Med anledning av det kommer vi att framöver höja säkerhetsgraden och använda skyddsutrustning i 14 dagar eller fram till smittfriförklaring hos patienter som kommit hem till vård- och omsorgsboende eller LSS-boende från slutenvården (efter inneliggande vård). Vi tillämpar även vistelse på rummet under den tiden. För hemtjänsten gäller enbart användning av skyddsutrustning. Skyddsutrustning används enligt rutin för misstänkt covid-19.

Lokala checklistor

Omsorgsförvaltningen har utarbetat lokala checklistor som har sitt fokus på lokala detaljer i hanteringen av misstänkta eller konstaterade fall av covid-19.

Lokal checklista covid-19

Uppdelat per roll:

Lokal checklista covid-19 - Enhetschef

Lokal checklista covid-19 - Sjuksköterska

Lokal checklista covid-19 - Omvårdnadspersonal

Smittspårning

Se rutin på sidan Provtagning och smittspårning.

Covid-19-teamet inom hemtjänsten

Covid-19-teamet är pausat från 9 december.

Rutiner för överföring till och från covid-19-teamet inom hemtjänsten

När smitta har tagit sig in på ett äldreboende eller LSS-boende

Samlad information och rekommendationer om coronaviruset (Smittskydd, Region Skåne)

Checklista för att förhindra smittspridning inom LSS-boenden  (Vårdhygien, Region Skåne)

Personer med demens

De beteendemässiga och psykiska symtomen vid demens kan exempelvis bestå av depression, ångest eller irritabilitet, men också psykotiska symtom, såsom hallucinationer och vanföreställningar. Det är också vanligt med hyperaktivitet med upprördhet, vandringsbeteende och aggressivitet. En person med covid-19 som till exempel har ett vandringsbeteende riskerar att sprida smittan vidare till andra personer som finns på ett boende.

Socialstyrelsens vägledning för att minimera smittspridning:

Arbetssätt vid covid-19 hos personer med demenssjukdom i särskilda boendeformer för äldre (Socialstyrelsen)

Nutrition vid covid-19

När en patient genomgår eller har tillfrisknat från covid-19 bör en bedömning och rehabiliterande insatser av nutritionsstatusen göras.

Nutritionshandbok/nutritionsbehandling vid covid-19

Den palliativa patienten

Behandlingsråd för patienter med olika symtom som är vanliga i livets slutskede vid covid-19

Rehabilitering efter covid-19

Kunskapsstöd för leg. arbetsterapeuter, fysioterapeuter och logopeder kring rehabilitering vid covid-19.

Rehabilitering vid covid-19

Vi får mer och mer information om hur vi på bästa sätt kan hjälpa de patienter som har covid- 19. I dokumentet nedan finns information som riktar sig till personal inom våra verksamheter som kommer i kontakt med kunder som har covid-19. Här finns tips på vad man ska tänka på för att optimera kundernas mående samt hänvisning till kontakt med arbetsterapeut eller fysioterapeut då kund uppvisar vissa symptom där man kan behöva rehabilitering/stöd av legitimerad personal.

Personalinformation omhändertagande av patient med covid-19