Företagslots
Vi på näringslivsavdelningen hjälper dig som företagare att hitta rätt kontaktvägar till den information och de tillstånd du behöver från kommunen.
Behöver du få tag på någon i kommunen i ett ärende, men vet inte riktigt vart du ska vända dig? Eller har du som företagare en fråga som berör kommunen?
Oavsett vad det gäller kan du alltid kontakta:
Mikael Persson, företagslots, via e-post mikael.persson2@kristianstad.se eller via telefon 0733-13 58 87.
Ulrika Fasth, företagslots besöksnäringen, via e-post ulrika.fasth@kristianstad.se eller via telefon 044-134917.
Vanliga frågor
Jag vill starta eget företag. Hur ska jag bära mig åt?
Att kontakta Nyföretagarcentrum och boka in en kostnadsfri rådgivning är ett bra tips och en bra start för blivande nyföretagare. Nyföretagarcentrum i Kristianstad når du via mail kristianstad@nyforetagarcentrum.se. Du kan enkelt boka en tid genom hemsidan: Boka rådgivning - NyföretagarCentrum Kristianstad (nyforetagarcentrum.se)
Om du känner dig villrådig inför hur du ska gå tillväga så kan du också få mycket information om vad det innebär att starta eget företag på www.verksamt.se . Verksamt är ett samarbete mellan Skatteverket, Tillväxtverket, Bolagsverket och Arbetsförmedlingen. Här kan du hitta många värdefulla tips och information även om du redan driver företag.
Har du kommit lite längre i arbetet med att bli egenföretagare kan du också ta hjälp av Almi, som både ger rådgivning och kan hjälpa till med finansiering. Här kan du läsa mer om Almis verksamhet: https://www.almi.se/
Behöver jag kommunens tillstånd för att starta verksamhet?
Att starta ett företag är i sig inget du behöver meddela eller få tillstånd av kommunen för att göra.
Däremot behöver du anmäla till kommunen om du startar vissa typer av företag, så som livsmedelsverksamhet eller verksamhet där det finns någon form av sprängmedel och miljöfarliga eller giftiga ämnen – till exempel en bilverkstad eller verksamhet där du behöver använda bekämpningsmedel. För att servera alkoholhaltiga drycker behöver du ett serveringstillstånd.
En del verksamheter behöver du inte tillstånd för, men kontrolleras av miljö- eller hälsoskyddsinspektör då och då. Det kan vara exempelvis om du startar en frisersalong (där jobbar man med kemikalier vid hårfärgning vilket exempelvis ställer vissa krav på ventilationen) eller ett gym (vissa hygienkrav behöver upprätthållas).
Här kan du kolla lite mer om verksamheter där du behöver tillstånd eller registrera dig hos kommunen:
https://www.kristianstad.se/sv/jobb-och-foretagande/tillstand-regler-och-tillsyn
Om jag vill starta restaurang eller café, vad behöver jag tänka på?
Ska du starta en livsmedelsverksamhet så behöver du registrera det hos kommunen, så att en livsmedelsinspektör kan göra ett besök. Registreringen behöver ske minst två veckor innan verksamheten startar.
Här kan du läsa lite mer om vad som gäller för att starta livsmedelsverksamhet:
Tänk också på att du kan behöva ett bygglov ifall det inte varit liknande verksamhet i lokalerna tidigare. Är du osäker, kontakta bygglovsavdelningen och fråga.
Jag vill sälja mat från en foodtruck. Vilka tillstånd behöver jag?
För att sälja mat från en foodtruck behöver du göra en anmälan av livsmedelsverksamhet hos kommunen (se vad som gäller för livsmedelsverksamhet i frågan ovan). När du sett ut vilken plats du vill ställa din vagn på gäller det att veta vem som äger marken. Är du osäker kan du få hjälp att reda ut vem som är markägare av kommunen. Ägs marken av kommunen ska du skicka in en ansökan om att få ställa din matvagn på platsen till kommunen. När denna ansökan är godkänd behöver du också skaffa ett polistillstånd för användande av offentlig plats. Du kan hitta både kartor, ansökningsblanketter och information här:
Om matvagnen inte flyttas räknas den som en byggnad enligt plan- och bygglagstiftningens definition, och då behöver du också ett bygglov.
Var får jag reda på vad det finns för lediga lokaler eller ledig mark att bygga på i Kristianstads kommun?
På Sveriges största annonsportal för kommersiella lokaler http://objektvision.se hittar du många av de lokaler som finns lediga i Kristianstads kommun, såväl kommunens lokaler som privata fastighetsägares lokaler.
Här kan du se vad det finns för verksamhetsmark ledig just nu och även om kommunen har några lokaler till salu:
https://www.kristianstad.se/sv/jobb-och-foretagande/mark-och-lokaler/
Behöver jag bygglov när jag startar verksamhet i en lokal?
Det beror på vad lokalen användes till innan och om hur mycket lokalen behöver ändras. Bygglov krävs om man ändrar verksamhet i en lokal, exempelvis är en kontorslokal kanske inte anpassad för att vara ett café. Ombyggnad eller ändring som påverkar brandskydd, bärande konstruktion eller installationer av till exempel fettavskiljare kräver en anmälan till byggnadsnämnden. Nybyggnad, tillbyggnad och inrättande av nya lokaler för handel eller industriverksamhet kräver bygglov.
Det behövs också bygglov för att få sätta upp skyltar i områden med detaljplan.
Är du osäker, kontakta bygglovsavdelningen och fråga.
Här kan du läsa lite mer om vad som gäller för bygglov:
https://www.kristianstad.se/sv/bygga-bo-och-miljo/bygga-nytt-andra-eller-riva/bygglov/
Kan jag få bidrag från kommunen till mitt företag?
Sannolikt inte. Kommuner ger generellt inte bidrag till privata näringsidkare. Det finns dock andra offentliga organisationer där det är möjligt att få bidrag till sin verksamhet. Här är några vägar att gå:
Arbetsförmedling (starta eget-bidrag)
Region Skåne
https://www.skane.se/organisation-politik/om-region-skane/bidrag-priser-och-stipendier/
Vinnova
https://www.vinnova.se/sok-finansiering/
Invest in Skåne
Tillväxtverket
https://tillvaxtverket.se/vara-tjanster/ansok-och-rapportera/ansok-om-stod.html
Länsstyrelsen
https://www.lansstyrelsen.se/skane/bo-och-leva/om-pengar/stipendier.html
Utlysningar från länsstyrelsen:
https://www.lansstyrelsen.se/skane/om-oss/om-lansstyrelsen-skane/utlysningar.html
Boverket
https://www.boverket.se/sv/bidrag--garantier/
Almi Företagspartner
Hur hittar jag lediga lokaler eller verksamhetsmark att bygga på?
Kristianstads kommun har några lokaler för verksamheter. Undrar du något angående en lokal i som kommunen äger kan du kontakta förvaltaren för kommunens kommersiella lokaler, Torbjörn Friberger på e-post torbjorn.friberger@kristianstad.se eller telefon 044 - 13 27 94.
Lediga lokaler för verksamheter
Många av verksamhetslokalerna i Kristianstads kommun ägs av privata fastighetsägare. Alla lediga lokaler hittar du i portalen Objektvision.
Fastighetsägare kan, genom ett kommunavtal, annonsera kostnadsfritt i portalen.
Ledig mark för verksamheter
Om du har frågor om verksamhetsmark kan du kontakta Marie Thiman, mark och exploateringsenhetet, marie.thiman@kristianstad.se eller telefon 044 - 13 51 68.