Populär förskola firar snart ettårsjubileum

I mars firar Willandsgårdens förskola ett år. Carina Hertrich startade den privata förskolan i den gamla hembygdsgården efter att i 30 år ha drivit Smultronstället i Balsby.

Carina Hertlich och maken Per driver Willandsgårdens förskola mellan Fjälkinge och Nosaby.
Carina Hertlich och maken Per driver Willandsgårdens förskola mellan Fjälkinge och Nosaby.

”Innan vi startade förskola satt jag och en kompis en kväll och drog upp riktlinjerna för hur vi ville jobba, hur vi hade jobbat om vi drivit en egen förskola. De riktlinjerna är fortfarande basen i hur Smultronstället och Willandsgården bedrivs”, berättar Carina Hertrich.

De fyra grundpelarna i verksamheten är djuren, leken, forumteatern och kosten. Carina tror också på en tydlig struktur i barnens dagar på förskolan. Det skapar ett större lugn när man vet vad som väntar härnäst. Kontakten med djuren i vardagen är mycket central, liksom betydelsen av barnens lek. Hållbarhetstänket och återbruk har också ända sedan starten varit en viktig del i verksamheten.

Både Smultronstället – som har tre avdelningar med sammanlagt 51 barn – och Willandgården (en grupp och totalt 26 barn mellan ett och fyra år) har lång kö. Carinas förskolor är populära, och har ett gott renommé.

”Jag tror det handlar om en kombination av att vi har en bra och välfungerande verksamhet, låg omsättning på personalen och att man som förälder kanske känner att man har större möjlighet att påverka och få snabb återkoppling hos oss. Jag som rektor finns här, i den dagliga verksamheten, varje dag”, säger Carina.

Smultronstället och Willandsgården – som ingår i samma ekonomiska förening – har totalt 21 anställda. Willandsgården är utformad som en ”Pettson-och-Findus-förskola”, författaren till böckerna om Pettson och Findus, Sven Nordqvist, har godkänt att förskolan använder namnet efter att Carina mailat honom och frågat.

 
Känslan inne på Willandsgårdens förskola är att man är utomhus inomhus. Men så är förskolan också byggd ur barnens perspektiv.
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.