Från lekfullhet till andlighet på Sesam Arkitektkontor

Det allra roligaste jobbet som arkitekt är att rita förskolor, menar Helena Nyholm på Sesam Arkitektbyrå. Dels för att man får vara lekfull – men också för att det är så viktigt: ”Att få chansen att ge barn schyssta rum – det finns så många dåliga baracklösningar där vi låter våra barn växa upp”.

Mikael Persson är byggnadsingenjör och Helena Nyholm arkitekt. Tillsammans driver de Sesam Arkitektkontor i Kristianstad med totalt 12 anställda.
Mikael Persson är byggnadsingenjör och Helena Nyholm arkitekt. Tillsammans driver de Sesam Arkitektkontor i Kristianstad med totalt 12 anställda.

Sesam Arkitektbyrå startades av Mats Svensson 1992 när Arkitektbyrån Sten Samuelsson i Lund tänkte lägga ned Kristianstadskontoret. 2015, i samband med att kontoret flyttade in på Cardellsgatan med utsikt över Lilla Torg tog Helena Nyholm och Mikael Persson över. I dag har kontoret totalt 12 anställda – fem arkitekter, sex byggnadsingenjörer och en inredare.

”Det är fortfarande goda tider för arkitekter, jag har aldrig varit arbetslös och de senaste åren har det varit väldigt mycket att göra. Det har märkts en viss avtrappning i Stockholmsområdet, men den har vi ännu inte märkt av här. Vi på Sesam har också så många olika ben att stå på att vi känner ingen oro”, säger Helena Nyholm.

Sesam Arkitektkontor jobbar både i den privata sektorn och mot det offentliga. En av de största kunderna är Region Skåne. Man jobbar också en del med Svenska Kyrkan, och ett av de större projekten för byrån just nu är Hörby Församlingshem, där Sesam vann arkitekttävlingen. Företaget har också gjort det nya Församlingshemmet vid Heliga Trefaldighets kyrka.

Helena och hennes kolleger har ett stort samhällsengagemang, inte minst i vad som just nu händer i Kristianstads stadskärna. Många kreativa tankar om vad man skulle kunna göra för att utveckla stadskärnan finns:

”Man skulle kunna skapa små rum för reflektion ute på stan, lika många som man har offentliga toaletter. Alltså små rum där man typ lägger i en femma och kan gå in för en stunds stillhet och avkoppling, en vacker, lugn plats  – något som vi verkligen behöver i dagens stressade samhälle”, säger Helena Nyholm.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.