Familjeföretaget som fortsätter att växa

Med en policy i företaget att inte få ta lån växer man långsamt. Men Kristianstads Kylservice fortsätter växa: I dag omsätter företaget totalt 80 miljoner, och har 40 anställda.

Tomas och Tobias Levin har jobbat på Kristianstads Kylservice under hela sina yrkesliv.
Tomas och Tobias Levin har jobbat på Kristianstads Kylservice under hela sina yrkesliv.

Kristianstad kylservice är inne på tredje generationen: Företaget startades av farfar Knut Levin 1957, och i dag arbetar hela syskonskaran Tomas, Tobias och Pernilla Levin på företaget. Även Tomas och Tobias söner har börjat jobba på Kristianstads Kylservice. Tobias axlar rollen som vd, något som inte varit en självklarhet:

-          Den som är bäst lämpad ska också göra jobbet. Hade ingen inom familjen varit lämpad så hade vi tagit in en extern vd. Vi har ansvar för närmare 40 anställda, och då måste det fungera på ett bra sätt, konstaterar Tomas Levin.

Att fortsätta växa är planen för Kristianstads kylservice, som sedan köpet och fusionen av Vä kyl och frys för nio år sedan riktar sig mot såväl företag som privatkunder. Men utmaningen är densamma som för många andra företag:

-          Vi har svårt att hitta kompetens. Så det där med yrkeskompetens har vi slopat helt – ni går vi helt på den sociala kompetensen och utbildar inom företaget, konstaterar Tobias Levin.

Kristianstad kylservice satsar mycket på att ta emot praoelever och praktikanter. Att locka unga in i hantverksyrkena ser Tobias och Tomas Levin som mycket viktigt, och de framhåller också att personalen är deras absolut viktigaste resurs.

-          Det är de anställda som är vårt kapital, och vi vill både de ska stanna hos oss och vara friska. Därför har vi bland annat satsat på ett gym för de anställda. Några får dessutom träna på arbetstid, konstaterar Tomas.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.