Nutellarestaurang med expansionsdrömmar

Mohammed Haroun och Tareq Mezz har bott i Sverige i fyra år. De studerar, arbetar – och driver samtidigt eget företag. Baniyas restaurang på Näsby innehåller såväl grill som Nutellacafé och lockar både svenskar som nysvenskar i stora skaror.

Mohammed Haroun, Tareq Mezz och Mohamad Alshikh Ali driver Nutellarestaurangen Baniyas Restaurang på Näsby. Restaurangen lockar gäster från såväl Blekinge som Östra Göinge.
Mohammed Haroun, Tareq Mezz och Mohamad Alshikh Ali driver Nutellarestaurangen Baniyas Restaurang på Näsby. Restaurangen lockar gäster från såväl Blekinge som Östra Göinge.

Mohammed och Tareq var barndomsvänner i Syrien, och fattade också beslutet tillsammans att de måste fly sitt land på grund av sina politiska åsikter. Redan då visste Mohammed att det var till Sverige han ville; han hade läst på och uppfattade Sverige som ett vänligt och bra land att leva i.

”Vi trivs väldigt bra i Sverige, men det är jobbigt med alla regler för företagare. Det är mer byråkratiskt i Sverige än i Syrien”, konstaterar Mohammed Haroun.

Mohammed jobbar både som tolk och som undersköterska. Han studerar också - och utöver det öppnade han för två år sedan grillrestaurangen Baniyas Restaurang tillsammans med Tareq Mezz. I somras utökades verksamheten med ett nytt bolag: Nutellarestaurangen, som ligger vägg i vägg med grillen mitt emot Grönevi IP på Näsby.

-          Vi drömmer om att öppna ytterligare en restaurang i centrala Kristianstad eller på C4 Shopping, men det gäller att vår verksamhet här bär sig ordentligt först innan vi vågar satsa på det, säger killarna, som båda är 26 år gamla och jobbar sju dagar i veckan.

Planerna för restaurangen i centrum är att den ska vara helt vegetarisk och erbjuda olika rätter från det syrianska köket – och nutellawraps förstås.

-          Men allt måste vara tiptop när vi väl öppnar där. Här provar vi oss fram litegrann och lär oss, i centrum ska vi ha en restaurang med fem stjärnor, menar Mohammed.

Våfflor, crepes och wraps med nutella och godsaker har blivit populärt på Baniyas restaurang.
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.