Christoffer, specialistsjuksköterska

Christoffer är ständigt på språng. När han inte cyklar mellan patienter i Åhus, springer han mellan tallarna i skogen. Christoffer Danarö bytte intensiva dagar på sjukhus mot patientfokuserad vård i hemmet.

– Jag har alltid tyckt om att jobba med människor och tanken på att bli sjuksköterska har nog alltid funnits där. För elva år sedan bestämde jag mig att för att tag i saken och utbildade mig på högskolan, säger Christoffer.

Första jobbet blev på sjukhuset i Kristianstad, där han snabbt fick möjlighet att utbilda sig vidare till specialistsjuksköterska med inriktning medicin. Efter vidareutbildningen fortsatte Christoffer att arbeta på sjukhuset men kände snart att de obekväma arbetstiderna tärde för mycket.

– Jag arbetade treskift och kände att det var svårt att få ihop livet. Det var speciellt nattskiften som var jobbiga för mig. Ofta hade jag svårt att somna när jag kom hem på morgonen.

Hemsjukvård

I stället föll valet på hemsjukvården, och i september 2018 började Christoffer arbeta som specialistsjuksköterska i vår kommun, där mycket av hans arbete handlar om patientsäkerhet och förbättringsarbete. Sitt kontor har han på Möllebackshemmet i Åhus men patienterna finns överallt. En vanlig dag hinner han med upp till sex hembesök och det blir många patientmöten.

– Det fina med hemsjukvården är att man får chans att träffa människor i deras hemmiljö. Det gör att man lär känna dem bättre än vad man kanske gör på sjukhuset. Man bygger upp starka relationer med både patienterna och deras anhöriga, och ibland till och med deras husdjur.

Förutom mötet med patienterna lyfter han också fram friheten som en av de största fördelarna med jobbet inom hemsjukvården.

– Det är härligt att komma ut och inte vara innanför samma väggar hela dagen. När jag ska till patienterna som bor i närheten tar jag gärna cykeln.

Brinner för friidrott

Cykling är inte den enda motionsformen som lockar Christoffer. Friidrott har sedan tonåren varit ett stort intresse och i dag är det framförallt löpning som hjärtat slår lite extra för. Träningspassen blir många och en bra dag springer han helst inte bara en, utan två långa rundor.

– Löpning är min avkoppling, min meditation. Många brukar springa med hörlurar men jag kör alltid utan. Så det bara är jag, mitt flås och mina tankar.

Passionen för friidrott försöker han också föra över till andra. Förutom att agera tränare för Åhus FIKs veterangäng är Christoffer också tränare för ungdomsgruppen där hans egna barn ingår.

– Det är jätteroligt att de också håller på och att jag kan få vara delaktig i det tillsammans med dem.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.