Vramsån virvlar in på naturum under höstlovet

23. oktober 2020 15:22Arkiverad

I våras fick 150 elever i Nosabyskolans bild- och formklasser upptäcka Vattenrikets rika natur vid Vramsån tillsammans med naturums pedagoger. Utifrån upplevelserna skapar de en utställning som visas på naturum under höstlovet.

I våras åkte de på exkursioner till Vattenrikets besöksplats i Gärds Köpinge. Här fick eleverna undersöka och dokumentera livet i ån tillsammans med Sam och Erik.

– Målet var att ge en liten inblick i den rika biologiska mångfalden som finns i Vattenriket och inspiration till att skapa djur, växter och miljöer med olika typer av teknik och material, säger Sam Peterson.

Malin Nilsson, profilansvarig bild- och formklasserna sätter stort värde på samarbetet.
– Det blir en totalupplevelser att få vara med Sam vid Vramsån. Att få all den kunskap och energi som förmedlar så otroligt engagerat!

Väl hemma på skolan har bild- och formklasser gått på djupet med temat livet under ytan.
– Vi utgår ifrån att eleverna lär sig genom att själva skapa. Ska man i ett illustrera ett djur måste man ta reda på i detalj hur de ser ut och förstå hur och var de lever, säger Malin Nilsson.

Vid sidan av fakta om enskilda arter har eleverna också lärt sig hur viktiga de är och hur växter och djur hänger ihop.
– Det är bra att vi fått lära oss att det finns så många djur i Vattenriket. Och att alla behöver finnas där, säger Thea Petersson elev i 9BF.

Nu blir elevernas arbete en utställning som visas på naturum under höstlovet. Där får lovlediga barnfamiljer möta gammelgäddan, en gigantisk sötvattensgråsugga och andra fantastiska fiskar och ”storkryp”.
– Vi vill att utställningen ska förmedla hur det känns att vara under ytan i Vramsån, säger My Mattsson elev i 9BF.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.