Vandring i historiens spår

Uppdaterad:22. juli 2020 17:09Arkiverad

Drygt 400 år på drygt en timme. Regionmuseets stadsvandringar i sommar ger kunskap, underhållning och frisk luft till både turister och Kristianstadsbor. Det finns något nytt att upptäcka för alla under en guidad promenad på kvällskvisten.

En folksamling vid den restaurerade bastionen.
Deltagarna i stadsvandringen fängslas av dramatiken vid Bastion Konungen, när Regionmuseets guide André Ivarsson berättar om hur fästningsstaden belägrades.

På tisdagar och torsdagar kl. 17.30 håller Regionmuseet historiska stadsvandringar fram till slutet av augusti. Den 22/7 och 19/8 blir det dessutom skulpturvandringar, då konsthallens personal guidar bland stadens offentliga konstverk. Promenaderna tar mellan en och en och en halv timma, beroende på hur fort gruppen förflyttar sig.

Stadsvandring med André Ivarsson
André Ivarsson berättar om tidsandan som ledde till att Fornstugan skapades i Tivoliparken.

För de historiska vandringarna svarar André Ivarsson, som är värd och guide på museet under sommaren. Med stor entusiasm och inlevelse berättar han om människor, byggnader och händelser som har haft betydelse för stadens historia och utveckling.

– Det känns jätteroligt att få berätta om sin egen stad, säger André Ivarsson, som växte upp i Kristianstad men de senaste tio åren har bott på andra platser och bland annat arbetat som museipedagog på Bohus fästning.

I vandringen den 21 juli deltog ett tjugotal personer, där drygt hälften bodde i kommunen och resten var mer långväga besökare.

– Det svåra är att anpassa guidningen så att den blir intressant både för dem som är här för första gången och för dem som redan känner sin stad väldigt väl, säger André Ivarsson.

Den här kvällen lyckades han utan problem hålla intresset uppe hos deltagarna ändå från starten utanför på museigården, vidare till både Norra till Södra kasern och på promenaden tillbaka genom Tivoliparken innan cirkeln slöts på Stora torg.

Även den mest inbitna Kristianstadsbo kan få en och annan aha-upplevelse och upptäcka nya perspektiv under promenaden.

Varför byggdes ett torn på Mårten Pehrsons valskvarn? Vad  är det som skymtar i Fortifikationhusets fasad? Var bodde bödeln?

Följ med André Ivarsson tisdag eller torsdag så kan du också få veta!

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.