Sommarlov detsamma som C4-läger

Uppdaterad:22. juni 2021 14:25Arkiverad

Lite mulet är det och det mullrar i fjärran, men prognosen visar sol, idag och flera dagar framåt. Förhoppningsvis under hela lägret. För 311 barn och 204 feriearbetande ledare är C4-lägret starten på sommarlovet och idag samlades de på arenaområdet för att dra igång årets läger.

Barn i färgglada tröjor som ska starta årets C4-läger
20 olika grupper av deltagande barn och ungdomar i färgglada tröjor ska under två veckor prova på 20 olika aktiviteter.

Nu är det härligt att lägret äntligen är igång, säger Henrik Alvesson, ansvarig för lägret och vanligtvis fritidsstrateg på kultur- och fritidsförvaltningen.
– Att se glädjen hos barnen är värt allt, trots slitet med all planering i flera månader innan, säger han.

Henrik Alvesson, ansvarig för C4-lägret

Flera förändringar som vi gjort tidigare år för att inte samlas för många på samma plats, har vi valt att behålla även i år, säger Henrik. Till exempel samlas barnen på tre olika planer, varje grupp för sig. Det innebär större spridning mellan grupperna. Det positiva med att vi är ute på de olika planerna är att barnen kan aktivera sig innan vi startar på morgonen, mellan aktiviteterna och när vi slutat för dagen när barnen väntar på att bli hämtade. Varje grupp har en aktivitetspåse med bland annat bollar, hopprep, frisbee och kortspel att roa sig med.

 

Dagen börjar på tennisplanen för bröderna Winqvist, Harry och Erik samt Agnes Månsson.

Tennis

Det är fjärde året som Harry är med på lägret och säger att det bästa är att träffa nya vänner och att prova nya sporter. - Annars är basket en favorit och simningen ser jag verkligen fram emot, säger Harry.

Harry Winqvist

Harry Winqvist, en av 311 deltagare på årets C4-läger

De flesta aktiviteterna genomförs på arenaområdet, men en grupp tar bussen till  skyttebanan i Norra Åsum. Skytte är en nygammal aktivitet som inte varit på repertoaren på några år men är önskad av många deltagare. I skyttehallen träffar jag Ester Månsson som provar skytte för första gången. Ester tycker att den här aktiviteten är sådär kul, men ser fram emot att få spela handboll. Även Sam Lagnelöv har siktat in sig på skyttet.

Sam Lagnelöv

Ester Månsson

Ester Månsson


En helt ny aktivitet för i år är ett besök på Returum. Barnen välkomnas med en rundtur på anläggningen och miljöpedagog på Renhållningen, Leoni Wendt Bergmark, berättar om sortering av våra sopor. På ett kul sätt har lek och aktivitet byggts in för att ge kunskap om hur vi kan minimera avfallet och lära oss att sortera rätt.

Barnen får göra två aktiviteter. Vid en station får varje barn fyra små påsar med olika bilder som visa vad som ska sorteras. Det gäller sedan att kasta prick med dessa påsar i rätt kärl. Det finns 12 olika kärl så det gäller att  inte bara pricka i hålet, utan också att kasta i rätt kärl.

Vid station två fokuserar barnen på återanvändning genom en sopstafett. Det gäller för varje lag att en och en springer fram till en hög med kläder, nappa åt sig ett plagg, springa och kasta i en binge, därefter lämna över till nästa person i laget. Det laget som fått ihop flest plagg på fem minuter vinner.

En som gillade stafetten var Millie Mårtensson men även Essie Olsson tyckte att aktiviteterna var bra. För Millie är det första året med C4-lägret och hon ser mest fram emot klättringen. Det gillar hon att hålla på med. För Essie är det volleyboll som står högst i kurs.

Essie Olsson och Millie Mårtensson

Essie Olsson och Millie Mårtensson

Många fler sommaraktiviteter

När lägren är över finns det många roliga och spännande aktiviteter kvar för de skollediga. Tillsammans med föreningar och fritidsgårdar ordnar kommunen kostnadsfria aktiviteter av varierande slag runt om i kommunen. Under länken Sommarlovsaktiviteter kan du se vad som händer.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.