Praktik i Spanien

8. juni 2023 09:34Arkiverad

Genom medel från EU:s program Erasmus+ har två elever från Österänggymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogram fått möjligheten att göra sin praktik i Spanien.

Personer som lägger upp mat på fat.
På besök i spanskt kök.

Elisha Sonesson och Jasmine Enderle, elever i årskurs tre på Österänggymnasiet, har precis kommit hem från sin fyra veckor långa APL (arbetsplatsförlagt lärande) i spanska Palafrugell.

Det har varit fantastisk, säger Elisha. Maten, språket, kulturen och människorna. Det blev en APL som gett minnen för livet. Vi blev som en liten familj och umgicks även utanför jobbet. Framförallt umgicks jag med de som kunde engelska, då jag själv inte kan särskilt mycket spanska och definitivt inte katalanska. Men i köket användes mycket franska kökstermer som används i hela världen.

Fick springa och köpa pincett

Elisha har praktiserat på en restaurang som är lite mer fine dining.

– Redan första dagen frågade om jag hade någon pincett för uppläggningen. Det fick jag springa och köpa.

Jasmine praktiserade på ett ställe som är mer åt det rustika hållet, med traditionella katalanska rätter.

– Det var mycket ris och fokus på att lyfta fram råvarorna.

Trots att de var på olika ställen så bodde de tillsammans.

Vi bodde i en stuga på en camping, berättar Jasmine. Vi fick kontakt med våra praktikplatser genom restaurangskolan där nere och han som programsamordnare var också involverad i campingen.

Erasmus finansierade allt

Erasmusprojektet finansierade såväl resa som logi.

– Två lärare följde med oss ner och stannade ett par dagar och likaså kom ett par lärare ner för hemfärden, annars har vi klarat oss själva, säger Jasmine.

För att nå Erasmus-måelen för projektet jobbskuggade lärarna på restaurangskolan i Palafrugell för att utveckla sin kompetens inom yrket, matkulturen i Spanien och i engelska språket.

Två skift om dagen

Det var långa och intensiva dagar, fast roliga:

– Jag arbetade två skift om dagen, ett mellan tio och fyra och sen ett mellan klocka åtta och elva, däremellan var det siesta, berättar Elisha.

De båda eleverna är inte avskräckta utan har snarare fått mersmak för kockyrket:

– Jag tänker mig Gastronomiprogrammet i framtiden och Elisha har fått ett sommarjobb på en stjärnkrog på Orust hos David Lundqvist som blev Årets kock 2018, säger Jasmine.

Fakta om Erasmus

Erasmus+ är EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom bland annat utbildning. Programmet ger dig och din organisation möjlighet att söka bidrag för att utveckla och stärka er kompetens och verksamhet tillsammans med kollegor i länder som också deltar i Erasmus+.

Läs mer: Erasmus+ | Utbyten.se

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.