Nils Möllerbergs Livsglädje är på plats igen

Uppdaterad:18. juni 2020 10:57Arkiverad

Den mycket efterlängtade skulpturen Livsglädje är nu på plats igen i det nyrenoverade vattenkaret vid S:ta Annas gränd i Åhus.

Nyrenoverad och vacker landar Livsglädje i Åhus igen
Nyrenoverad och vacker landar Livsglädje i Åhus igen

Vid S:ta Annas gränd har hon stått sedan 1951, Livsglädje av Nils Möllerberg. En fontänskulptur i form av en ung naken kvinnogestalt. Hon håller en klotformig boll i handen som kanske ska föreställa en tvättsvamp eller tvål. 

Skulpturen plockades ner våren 2019 och har genomgått en nödvändig och omfattande renovering. Skulpturens grönskimrande brons har långsamt täckts genom åren med ett tjockt gråvitt kalklager på grund av det kalkhaltiga vattnet i fontänen som gjort skulpturen mer likt betong i materialet än brons.

Nu har Livsglädje fått en rejäl "hudbehandling" där kalken blästrats bort. Och för att hindra att samma kalkbeläggning uppkommer igen kommer fontänfunktionen inte att användas när skulpturen nu är återplacerad i vattenkaret. 

 

Livsglädje återinvigs onsdagen den 8 juli klockan 16.00.

Skulpturen var en gåva av Kristina och Per Mårtensson till Åhus kommun 1949. Den var först uppställd vid infarten till Rönnowskolan under Åhus 800-årsjubileum 1949. Efter jubileumsutställningen förvarades skulpturen i kommunens förråd under tiden bassängen utfördes vid S:ta Annas gränd, där den kom på plats 1951.

Nils Möllerberg var en av Kristiantads mest namnkunniga konstnärer, såväl skulptör, tecknare som grafiker. Han föddes i Österslöv 1892, son till fruktodlaren och fotografen Carl Möllerberg och Maria Svensson på gården Tomarp.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.