Motsägelsefulla mätningar om företagsklimatet

Uppdaterad:23. september 2020 15:26Arkiverad

Samtidigt som Kristianstad hamnar i topp i undersökningen bland företag som haft kontakt med kommunen, så sjunker kommunen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Resultaten förbryllar såväl kommunalråd och näringslivschef och ska analyseras vidare.

Diagram
Resultatet i mätningarna har svängt genom åren och har nu åkt ner i en svacka.

– Det är en märklig skillnad, som inte riktigt går ihop. Den allmänna bilden av oss är mycket sämre än den verklighet som de företag som verkligen har kontakt med oss beskriver, kommenterar Pierre Månsson, (L), kommunalråd.

När Svenskt Näringsliv under onsdagen presenterade årets ranking av företagsklimatet var det ingen större överraskning att Solna för 20:e året i rad har landets bästa företagsklimat.

För Kristianstads del var årets rankingsiffror dock inte lika positiva som de varit de senaste åren: Kommunen tappar 55 platser, och ligger nu på plats 191 av landets 290 kommuner.

I en annan näringslivsundersökning ligger Kristianstad i den absoluta toppen: Sveriges kommuner och regioner mäter hur nöjda företagen är med kommunernas service enligt Nöjd-Kund-Index. Här rankas Kristianstad mycket högt: Tredje bäst av kommuner med mer än 40 000 invånare, och 15:e plats i riket totalt.

– Företagen i NKI-mätningen har ju faktiskt haft med kommunen att göra. I Svenskt Näringslivs ranking väljs företagen ut slumpmässigt i kommunen. De behöver alltså inte ha haft någon som helst kontakt med Kristianstads kommun. Skillnaden i de olika rankingarna av företagsklimatet är anmärkningsvärd och går inte riktigt ihop, konstaterar Pierre Månsson.

Tina Gunnarsson, näringslivschef i Kristianstads kommun beklagar raset på rankinglistan.

–  Vi jobbar ständigt med att förbättra företagsklimatet i kommunen. Vårt mål är att det lokala näringslivet ska må bra, växa och trivas i Kristianstads kommun. Vi kommer att analysera siffror och enkätsvar från Svenskt Näringslivs ranking och se vad vi kan göra bättre, men uppenbart är att kommunikationen är något vi behöver jobba mer med, säger Tina Gunnarsson.  

Inför årets ranking har enkätfrågorna förändrats och uppdaterats. Bland annat har frågan om hur mycket brottslighet och otrygghet i kommunen påverkar företagen kommit till – och där sticker Kristianstad ut på ett negativt sätt.

Kommunen placerar sig på plats 280 av landets 290 kommuner, många företag anser alltså att deras verksamhet påverkas av brottslighet och otrygghet.

– Man ska komma ihåg att i januari, när Svenskt Näringslivs enkät genomfördes med företagen, var trygghetsaspekten en fråga som både diskuterades mycket och det skrevs om i medierna. Det är ett viktigt arbete som kommunen kommer fortsätta att prioritera, säger Tina Gunnarsson.

Diagram från Svenskt Näringsliv
Svenskt näringsliv bygger sin undersökning på enkäter till slumpmässigt utvalda företag.
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.