Lucas Svensson är årets kulturpristagare

19. september 2019 17:09Arkiverad

Mottagare av Kristianstads kommuns kulturpris 2019 är dramatikern Lucas Svensson. Priset är på 50 000 kr. Årets kulturstipendiat är Marie Isacsson som belönas med 25 000 kr. Båda utmärkelserna delas ut på årets kulturgala 18 oktober.

Kristianstads kommuns kulturpristagare 2019 dramatikern Lucas Svensson
Kulturpristagare Lucas Svensson. Foto: Matilda Rahm

Nämnden valde Lucas Svensson med följande motivering:

”Kristianstads kommuns kulturpris 2019 tilldelas en framträdande kulturpersonlighet som startade sin teaterbana på Kulturhuset Barbacka och på Kristianstads Scenforum.

Han är en lysande dramatiker vars pjäser spelas på scener i Sverige, i övriga Norden och internationellt. Genombrottet kom när han under åtta år arbetade som husdramatiker på Dramaten i Stockholm, då Staffan Valdemar Holm var teaterchef. Han har också varit dramaturg på Göteborgs Stadsteater och på Stockholms Stadsteater. Totalt har han skrivit ett trettiotal pjäser med stor genrebredd och flera av dem har översatts till en rad olika språk. Sedan några år tillbaka bor och verkar han i Köpenhamn.

Årets kulturpristagare är en personlig röst i den svenska dramatiken som minner om uppväxten i Maglehem/Olseröd. Han skriver med såväl poetisk valör som med stilistiskt skarpsinne. Han har under senare tid lyft fram historiska dramer och gett dem förnyad aktualitet genom direkta kopplingar till vår samtid. Med stor känsla går han på djupet i mänsklig existentialism på samhällets baksida, inte sällan genom barns ögon där världen utanför ofta är kaotisk och splittrad.

Han har tilldelats Henning Mankells Dramatikerpris 2003, Expressens Heffaklump 2005, Svenska Ibsensällskapets pris 2009 och Dansk-Svenska Kulturfondens pris våren 2019.

Kristianstads kommuns kulturpris 2019 på 50 000 kronor tilldelas dramatikern Lucas Svensson."

Vi når Lucas via telefon och så här reagerar han på beskedet:

–  Ahh - vad roligt, vad roligt!

Känner mig hedrad.

Mycket, mycket glad, fantastiskt! Så roligt.

Tack igen, det är fantastiskt....

Årets kulturstipendiat är Marie Isacsson. Hon får stipendiet på 25 000 kr med motiveringen:

”2019 års kulturstipendium tilldelas en stor begåvning inom kultursfären konst, design och mode. På C4 gymnasiet i Kristianstad väcktes intresset för sömnad och kläddesign vilket ledde vidare till studier i design, mode och konsthantverk. 2015 blev hon antagen till Beckmans designhögskola i Stockholm, där hon ”visat en särskild förmåga att införliva både teoretiska och konstnärliga perspektiv i sin designprocess, på ett sätt som bidragit till nyskapande både i uttryck som syn på mode”.

Hennes personliga uttryck och design har uppmärksammats i olika modemagasin däribland Vogue. Våren 2018 examinerades hon vid Beckmans designhögskola och hennes examenskollektion premierades med utmärkelsen Ung Svensk Form 2019.

Årets stipendiat har med stor målmedvetenhet och sin tro på modets förmåga att flytta gränser, tagit sig från Lilla Paris in på catwalken i Stockholm och Köpenhamn och till modeveckan i Paris.

Hon har hösten 2018 påbörjat sin masterutbildning i London vid Royal Collage of Art, vilken är klassificerad som den bästa skolan i världen inom modedesign.

Kristianstads kommuns kulturstipendium på 25 000 kronor går till Marie Isacsson." 

Årets kulturgala på Kulturkvarteret 18 oktober, bjuder på smakprov från kulturens smörgåsbord; poesi med Jenny Wrangborg, folkmusik med Miriam Andersén och Anna Rynefors båda världsmusiker i sin genre, standup med Petrina Solange just nu aktuell i Parlamentet, rockmusik med pop/folk-influenser med Bara Jonson och Free som etablerat sig i såväl Kanada som Tyskland, dans och akrobatik med nycirkusgruppen Cirque Arté Diem. Samtliga artister har en anknytning till Kristianstad. Vi prisar också flera unga talangfulla kulturutövare genom utdelning av Sparbanken Skånes tre stipendier, Ann-Louise Hanson-stipendiet och Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris.

Biljetter finns att köpa på Coop City Galleria Boulevard eller på www.kulturkvarteret.com/biljetter.

Varmt välkommen till en spektakulär helkväll med upplevelser, underhållning, mingel, tilltugg och dryck.

Proffsiga Helen Persson, populär sångerska och med känd radioröst, är kvällens konferencier och lotsar oss igenom programmet.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.