Lägsta punkten ännu i topp

Uppdaterad:15. april 2021 11:03Arkiverad

Kristianstads lägsta punkt ligger fortfarande högst på topplistan. Sölvesborgs utmaningsförsök lyckades inte. Punkten i Kristianstad är ännu nära tre decimeter lägre än någon mätpunkt i den torrlagda Vesan på andra sidan Blekingegränsen.

Många vill intervjua kommunalrådet Pierre Månsson om lägsta punkten, men han vill hellre prata om allt annat som Kristianstad har att erbjuda.
Många vill intervjua kommunalrådet Pierre Månsson om lägsta punkten, men han vill hellre prata om allt annat som Kristianstad har att erbjuda.

För ett par veckor sedan utmanade Sölvesborg än en gång Kristianstad om vem som har Sveriges lägsta punkt (Läs mer om det här). Nu har kontrollmätningar visat att Gammalstorp iSölvesborgs kommun  forfarande inte har någon punkt som mäter lägre än - 2, 05 meter. Därmed är Kristianstads lägsta punkt på 2,32 meter ohotad ännu några årtionden. Men förr eller senare väntas den gamla sjöbottnen efter Vesan ha sjunkit vidare medan sjöbottnen efter Nosabysjön ligger fast.

Kristianstads kommunalråd Pierre Månsson har inte varit särskilt orolig över kontrollmätningen:

- Det är förstås alltid roligare att ligga etta än tvåa på en topplista, men Kristianstad har så mycket annat att skryta med. Oftast är ju det låga läget för stora delar av staden mer till bekymmer än glädje och vi måste bygga dyra vallar för att skydda oss mot översvämning, säger han.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.