Första besöket i badriket

Uppdaterad:2. december 2021 18:10Arkiverad

Bygget av Kristianstads badrike tar allt tydligare form. Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott fick bland annat se hur de sista plattorna i träningsbassängen kom på plats när de besökte badhusbygget på Näsby.

Personer vid bassängkant
Kommunstyrelsens arbetsutskott beundrade plattsättningen i träningsbassängen som precis blivit färdig.

I september nästa år ska Kristianstads badrike stå klart att ta emot besökarna. Den 30 september, på dagen 65 år sedan Tivolibadet invigdes 1957, går det gamla badhuset i pension och det nya ska invigas.

Ännu är badriket bara en stor byggarbetsplats, men arbetsutskottets ledamöter fick ändå en tydlig bild av det nya badhuset när de guidades runt av projektledaren Benny Eklund och Åsa Jansson, som är tillförordnad enhetschef för badverksamheten inom kultur- och fritidsförvaltningen.

Rundvandringen började i källaren, full av vindlande rör, stora cisterner och annan teknisk utrustning. Här får varje bassäng sin egen reningsanläggning, i stället för att allt renas på ett ställe som på Tivolibadet.

– Om det skulle bli problem med en bassäng behöver inte hela badhuset stänga. Alla bassänger går att komma åt här nerifrån, förklarar Benny Eklund.

Han förklarar också varför det är så breda gångar i källaren:

– Här finns så tilltagna utrymmen så vi ska kunna byta ut stora delar i framtiden, utan att behöva riva. På så sätt kan badhuset överleva många årtionden längre än om allt trängs in och är svårt att ersätta när det är uttjänt.

På entréplanet går det nu att vandra mellan bassängerna, som är testade med vatten och har visat sig hålla tätt. Nästa steg är plattsättning, där den stora tränings- och tävlingsbassängen med sina tio banor är först ut.  Lite längre fram kommer bassängerna att få glasväggar och stängas in i olika rum.

– Det kommer säkert särskilt att uppskattas av de lite äldre motionssimmarna som i det gamla badhuset kan känna sig störda av ungdomarna. Konfliktytorna minskar när olika målgrupper får egna bassänger i egna rum, säger Benny Eklund.

Politikerna kryssar mellan familjebassängen, barnbassängen träningsbassängen, undervisningsbassängen och varmvattensbassängerna för vattengympa, babysim och rehabilitering.

– Här håller de på att sätta in den höj- och sänkbara bottnen och alla hjälpmedel som ska göra det möjligt att få ner rullstolar eller liggande personer i rehabbassängen, visar Benny Eklund.

Han får många frågor och kommentarer från besökarna längs vägen.

– Jag visste ju att badhuset skulle bli stort, men det är nog först nu som jag kan fullt ut kan känna hur stort det är, säger oppositionsrådet Anders Tell.

På nästa våning visar Åsa Jansson runt i relaxavdelningen med stor entusiasm. Varje litet oinrett utrymme blir i hennes beskrivning en bastu av våtare, torrare, hetare eller svalare slag. Här ska finnas åtta olika bastuutrymmen för olika smaker, och därutöver vatten eller is att kyla av sig med efteråt. På den snötäckta terrassen får besökarna titta ut och föreställa sig ett bubbelbad med utsikt över Vattenriket.

Här på relaxavdelningen ska det också gå att äta en finare middag, medan det en trappa ner ska serveras mat som passar hungriga barnfamiljer.

Efter rundvandringen har besökarna fått många nya intryck att smälta, men alla verkar upprymda och nöjda med vad de fått se.

– Det här blir bra. Det blir riktigt, riktigt bra. Och dessutom tycker jag att det är väldigt snyggt på utsidan med det här teglet, säger kommunalrådet Pierre Månsson när han har kommit ut tar en sista titt på bygget.

Om mindre än ett år blir det dags för första doppet

Åsa Jansson, tf chef för badverksamheten går upp ur familjebassängen.

Så här ska familjebadet se ut när det är färdigt.

I den 4,5 meter djupa hoppbassängen ska det också gå att spela undervattensrugby.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.