En meningsfull fritid för barn och unga

Uppdaterad:7. juli 2020 08:17Arkiverad

Lov i Kristianstad och de kostnadsfria sommarlovsaktiviteterna är i full gång runt om i kommunen. Barn och unga har så här långt lyssnat på berättelser och pysslat fram katter på biblioteksfilialer, gått i simskola och bowlat.

Deltagaren Emma gör sig redo för att utmana sig själv på höga höjder
Deltagaren Emma gör sig redo för att utmana sig själv på höga höjder

Flera andra aktiviteter har varit möjliga att delta i, till exempel artkampen på naturum Vattenriket och fotbolls-, squash- och basketspel. Både Kristianstads fritidsgårdsforum och Urbana Hembygdsgården har dessutom anordnat utflykter till bland annat gokart, strandbad och äventyrsbanan Upzone i Åhus.

Emma är en av deltagarna som har följt med Kristianstads fritidsgårdsforum till Upzone.

- Vi hade inte gjort så mycket annat idag om vi inte hade varit med på utflykten, säger Emma och hennes kompis Kim instämmer. 

Jennifer Andersson, fritidsledare och samordnare på KFGF (Kristianstads fritidsgårdsforum) berättar att fler barn är hemma den här sommaren så de har märkt av ett större tryck på anmälningarna och att de kommer från fler områden än vad de brukar.

- Sommarlovsaktiviteterna gynnar barnen på så många olika sätt, säger hon. Framförallt den ekonomiska biten. Alla kan vara med på precis samma villkor. I andra fall får en del barn stå över för att de har det ekonomiskt dåligt ställt hemma eller är de många syskon som får samsas om att vara med. En del barn kommer tillbaka till skolan efter lovet och har inget att berätta om sitt sommarlov. Den möjligheten ger vi dem, säger Jennifer.

Sommarfotbollsskola
Samir och Iiman, ledare på sommarfotbollsskolan . 

Glada miner bland deltagare på Näsby IF:s sommarfotbollsskola.

Projektledare för lovaktiviteterna Sarah Granholm rör sig runt på de olika aktiviteterna för att se så att allt fungerar.

- När jag har besökt aktiviteter märks det att deltagare är glada över att det händer grejer. Det är också bra att satsningen har genererat givande sommarjobb för ledare. Jag är glad och stolt över att vi satsar och till och med ökar aktivitetsutbudet i år, trots läget. Vi visste om pandemin i ett tidigt skede av planeringen så den har inte överraskat oss. Allt flyter på fint, för vi har planerat medvetet hela vägen med anpassningar i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Sarah.

Basket
Håll utkik efter fler aktiviteter i sommar. Bland annat fotboll och basket är på gång på olika platser.

Nästkommande veckor rullar RF Sisu Skånes sportbil till olika områden för spontanidrott. KFUM C4 Basket är igång med sommarlovsbasket och fotbollen fortsätter med bland annat KFC och Nosaby IF. Dessutom blir det en spännande mix av både fotboll och dans tidiga kvällar på Grönevi med start den här veckan i RF Sisus Skånes regi i samarbete med Näsby IF. Kulturhuset Barbacka startar en turné med serieteckning.

Till många av aktiviteterna behövs ingen föranmälan. Det är många aktiviteter kvar att välja på och ansluta sig till under sommaren för barn och unga 6 till 18 år. Schema finns på www.kristianstad.se/lov. Ett bra sätt att följa vad som händer är också på instagram @lovikrstd och Lov i Kristianstad på Facebook. 

Flera insatser görs för det långsiktiga arbetet mot segregation och för en socialt hållbar kommun med ett statsbidrag via Tillväxtverket, bland annat sommarlovssatsningen som handlar om att förebygga och motverka segregation genom att skapa meningsfulla lovaktiviteter.

 

 

 

 


 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.