16-årsboken

Uppdaterad:19. september 2019 07:43Arkiverad

Tisdagen den 17 september var det kick-off för 16-årsboken, ett skolöverskridande läsprojekt på Wendesgymnasiet och Milnergymnasiet. En satsning som görs för att stimulera elever till att läsa mer eller till att läsa skönlitteratur överhuvudtaget.

Mingel vid Kick-offen av 16-årsboken på Wendesgymnasiet
Mingel vid Kick-offen av 16-årsboken på Wendesgymnasiet

På Wendesgymnasiet började kick-offen med att rektor Joakim Sahlin berättade om sin läsning.

– Vi har mest killar på vår skola och jag tror därför att det är extra viktigt att jag som manlig förebild berättar om mina läsupplevelser. Att de förstår att det inte bara är något för tjejer.

Och sedan följde fler läsberättelser, läsminnen och boktips som olika lärare delade med sig av. Hela spannet var med, från barnböcker som Pippi Långstrump till biografier som Bakom masken: Mitt liv som Catman i Kiss.

16-års boken innebär att eleverna får välja en bok som de får, vilka finansieras av Kulturrådet. Men det är bara starten på projektet.

– Det handlar inte bara om en gratisbok. Från och med imorgon ska eleverna läsa minst tjugo minuter om dagen. De kommer att inkluderas i undervisningen, det kommer att bli författarmöten och skolöverskridande temadagar, säger förstelärare Jenny Edvardsson som är initiativtagare till projektet.

Vecka 45 är det dags för de gemensamma temadagarna. Då ska eleverna från de två skolorna träffas och bland annat få möjlighet att prata om sin läsning. 

– Jag hoppas att det händer något med eleverna när de läser. Läsning gynnar inte bara språkutvecklingen utan den kan också vara stärkande för identiteten och öka förståelsen för andra och sin omgivning, säger Joakim Sahlin.

Därefter utbringar han en skål och kick-offen avslutas med en stund av mingel.

Böcker som ingår i 16-årsboken 2019

Slutet av Mats Strandberg
Sebbe sa nej av Niclas Christoffer
Jack av Christina Lindström
Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo
En ocean av kärlek av Tahereh Mafi

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.