Allergi

Allt fler har någon form av allergi eller överkänslighet. Det är viktigt att vi alla känner till hur vi kan underlätta allergikers vardag. I Kristianstads kommun finns en allergikommitté som bland annat arbetar med att förbättra situationen för allergiker i kommunens lokaler till exempel i skolor.

Exempel från skolmatsal där skyltar visar att elever med glutenallergi inte ska ta av den panerade fisken.
Exempel från skolmatsal där skyltar visar att elever med glutenallergi inte ska ta av den panerade fisken.

Allergikommittén består av personer från olika kommunala förvaltningar och Region Skåne. Kommittén arbetar med att förebygga allergier och astma. 

Vad gör en allergikommitté?

Vi arbetar för:

 • att de som har anlag för allergi och astma inte riskerar att den bryter ut på grund av brister i de offentliga miljöer där de vistas, framförallt skolor och förskolor
 • att förbättra och förenkla tillvaron för dem som redan har drabbats av allergi, astma eller annan överkänslighet.
 • att sprida information om allergier och hur vi alla kan visa hänsyn mot personer med allergi, astma eller annan överkänslighet.

Inomhusmiljö och allergianpassning

Allergikommittén har tagit fram en kommunal policy för inomhusmiljö och allergianpassning samt ett kunskapsunderlag. Syftet med policyn är att förebygga hälsoeffekter och symtom som har samband med innemiljön och att underlätta tillvaron för människor som har allergier, astma eller annan överkänslighet. Policyn gäller för kommunal verksamhet, men med särskild tyngd på verksamheter för barn och ungdom. Läs mer om policyn här 

Vi vill till exempel:

 • att allergironder utförs varje år i alla skolor och förskolor
 • att det finns tydliga rutiner och en klar ansvarsfördelning för hur man förebygger och tacklar problem i inomhusmiljön och att alla vet vem man ska vända sig till
 • att de som använder kommunens lokaler får kunskap om vad lokalerna är anpassade för och hur man själv kan påverka innemiljön
 • att det finns tydliga rutiner vid placering av svårt allergiska barn i förskola och skola
 • att alla hjälps åt för att underlätta städningen genom val av material och inredning, bortplockning för att få fria ytor med mera
 • att tobakslagen följs och att rökning inte sker på platser och vid tillfällen då det kan påverka andra negativt.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden samordnar kommitténs verksamhet, som ska omfatta alla kommunala förvaltningar/bolag.

Inköp

När det gäller en bra planering av inomhusmiljön är det viktigt att komma ihåg att inredning, möbler, leksaker med mera också innehåller ämnen som påverkar vår inomhusmiljö.

Det är viktigt att undvika dammsamlare, starkt luktande saker, färger och andra material som avger ämnen som kan vara allergiframkallande.

Tänk på att:

 • gardiner och möbeltyger inte ska vara av dammsamlande material som till exempel sammet och plysch. Bomull eller ett lättskött syntetmaterial är att föredra. Soffor ska helst ha överdrag som går att tvätta i vanlig maskin. 
 • skåp med dörrar är att föredra framför öppna hyllor. Skåp bör gå upp till taket så att inte damm samlas ovanpå skåpet. Helst ska skåpen ha släta dörrar som är lätta att torka av. 
 • nya möbler kan lukta starkt i början. Ställ gärna en ny möbel för att lufta av i ett separat rum först. 
 • begagnade möbler till exempel tygsoffor kan innehålla djurhår med mera som är irriterande för personer med allergier. 
 • välja vattenbaserade lek och ritmaterial som pennor, lim och färger. Lösningsmedelsbaserade produkter kan vara mycket besvärande för barn med astma. 
 • lim, fogmassor och andra kemiska produkter avger kemiska ämnen. De gånger man kan spika och skruva bör man göra det i stället för att limma. 
 • ett bra alternativ till att måla om är att tapetsera med papperstapet. 

Astma- och allergiförbundets hemsida kan du se vilka produkter de rekommenderar ur allergisynpunkt.

Dofter

Starka dofter kan orsaka besvär på olika sätt hos personer med astma, allergi och annan överkänslighet. Några exempel är tobaksrök, parfym, blommor och andra doftande ämnen.

Dofter kan orsaka symtom från ögon, näsa och luftrör. Besvären uppstår för att doften irriterar slemhinnorna. Hos personer med astma kan parfymdoft i värsta fall utlösa ett astmaanfall. Astma orsakar kramp i luftrörens muskulatur. Hosta, pipljud och andnöd blir följden. 

Tänk på att:

 • lukten av rök sitter i kläder, hår och andedräkt. 
 • inte använda parfym eller rakvatten om det finns barn eller någon som är känslig mot parfymer i din närhet.
 • även produkter som tvål, schampo, deodorant, hårspray, lotioner med mera ofta är starkt doftande.
 • välja oparfymerade rengöringsmedel, tvättmedel, sköljmedel, maskindiskmedel, handtvål och handkrämer. Titta efter astma- och allergiförbundets symbol.

Astma- och allergiförbundet har information på sin hemsida om vilka produkter som är bra att använda.

Mat

Olika former av reaktioner mot födoämnen är något som blir vanligare. För att undvika de ibland mycket allvarliga symtom som kan uppstå om något går fel så är det viktigt att ha väl fungerande rutiner, goda kunskaper om födoämnesallergier och annan överkänslighet mot mat.

Kommunens mål om överkänslighet mot födoämnen

 • De som erbjuds mat i kommunal regi ska inte riskera att drabbas av reaktioner på födoämnen.
 • Alla berörda ska ha kunskap om hur reaktioner på födoämnen förebyggs och hur man ska agera om det ändå händer.

Faktablad om de vanligaste födoämnesallergierna

Celiaki
Fiskallergi
Laktosintolerans
Sojaallergi
Spannmålsallergi
Äggallergi
Komjölkallergi

Att leva med födoämnesöverkänslighet

Rutiner för en säkrare mathantering

För gluten-, laktos-, mjölk- och sojaintoleranta finns mer information hos Svenska celiakiförbundet. Astma- och allergiförbundet har samlat recept på sin hemsida.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.