Historia 1b

Kurskod: HISHIS01b, 100 poäng

Kursens innehåll

• Kunskaper om tidsperioder, förändringsprocesser, händelser och personer utifrån olika tolkningar och perspektiv.
  • Förmåga att använda en historisk referensram för att förstå nutiden och för att ge perspektiv på framtiden.
  • Förmåga att använda olika historiska teorier och begrepp för att formulera, utreda, förklara och dra slutsatser om historiska frågeställningar utifrån olika perspektiv.
  • Förmåga att söka, granska, tolka och värdera källor utifrån källkritiska metoder och presentera resultatet med varierande uttrycksformer.
  • Förmåga att undersöka, förklara och värdera användningen av historia i olika sammanhang och under olika tidsperioder.

Studieform/upplägg

Kursen ges på 20 veckor med två 90 min lektioner i veckan. Genom att välja denna kurs förutsätter pedagogen att eleven kommer till varje lektion.

Handledning utanför lektionstid erbjuds.

Examinationer

Examinationen består av två hemprov samt 3 prov i skolan.

Att vara delaktig under lektionerna värdesätts i bedömningen av elevens kunskaper i ämnet.

Grundläggande behörighet för gymnasiestudier.

Relativt god digital vana.