Studie- och yrkesvägledning

Inom utbildningens ram finns flera olika val som barn och elever ska göra. Studie- och yrkesvägledning ska stödja i de val som gäller olika utbildningsvägar.

Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning förekommer i grundskolan och gymnasieskolan. 

Studie- och yrkesvägledarens uppdrag är att ge elever kunskap och förutsättningar att göra väl underbyggda val till gymnasieskolan och vidare studier, till exempel yrkeshögskola och högskola.

Studie- och yrkesvägledarnas kontaktuppgifter

Önskar du kontakta studie- och yrkesvägledare går det bra att vända sig direkt till gymnasieskolorna. Du hittar samtliga kommunala och fristående skolor på sidan "Förskolor och skolor A-Ö."

Förskolor och skolor A-Ö

Studie- och yrkesvägledning för vuxna

På väglednings- och lärcentrum, VLC, kan du få vägledning av studie- och yrkesvägledare om arbetsmarknad, yrkesval och studier. I samband med vägledningen erbjuds du även att validera kunskaper du förvärvat utanför det formella utbildningssystemet, till exempel i arbetslivet.

Väglednings- och lärcentrum

Kommunalt aktivitetsansvar

Du som är mellan 16 och 20 år och saknar slutbetyg från grundskolan eller en gymnasieexamen/yrkesexamen efter studier på gymnasiet omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret (KAA). Du kan få hjälp att planera din framtid när det gäller studier eller arbeten.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.

Kontakt

Medborgarcenter

Telefon

Besöksadress

Fler kontakter

Gunilla Månsson

Studievägledare med samordningsansvar

0733-13 54 84

Här kan du få hjälp med var du kan vända dig för att boka samtal med studievägledare på till exempel Vägledningscentrum, yrkeshögskola och högskola/universitet.