Den som hittar döda, vilda djur ska rapportera fyndet till rätt instans. Det kan hindra smittspridning och bidra till forskning. Särskilt viktigt är det att rapportera vildsvin som kan misstänkas vara smittade av afrikansk svinpest.
Allvarlig smitta hos djur
En allvarlig smittsam djursjukdom kan snabbt utvecklas till epizooti, alltså en epidemi bland djur. Förutom svårt lidande hos djuren kan en epizooti orsaka stora ekonomiska förluster. En djurägare som misstänker att djuren har smittats av en allvarlig sjukdom är skyldig att genast kontakta veterinär. Det är viktigt för att minska djurens lidande, men också för att begränsa vidare smittspridning.
Afrikansk svinpest, som 2023 upptäcktes för första gången i Sverige bland vildsvin i Fagerstatrakten i Västmanland, är en av de smittor som det gäller att vara uppmärksam inför. Fågelinfluensa är en annan allvarlig smitta som de senaste åren orsakat stora problem med omfattande utbrott hos kycklinguppfödare och äggproducenter i Skåne.
Den som upptäcker vilda djur som verkar vara sjuka eller ha dött av allvarlig smitta ska rapportera det till Statens veterinäranstalt, SVA. Smidigast är att göra det på platsen med hjälp av formuläret i mobiltelefonen, som då kan registrera den exakta platsen för fyndet.
Upphittade döda djur
Kommunen har ansvar för skadat och dött vilt på kommunens mark. Den som hittar döda djur på kommunal mark kan kontakta kommunens medborgarcenter. Men om det gäller döda vildsvin, som kan misstänkas smittade av afrikansk svinpest, är det viktigt att snabbast möjligt rapportera fyndet till SVA och gärna också till länsveterinären.
Vissa fåglar och däggdjur, exempelvis uttrar, lodjur, storkar och örnar, tillfaller staten när de dör. Den som hittar ett dött djur som ingår i "statens vilt" ska rapportera fyndet till polisen och djuret ska tas omhand. Det gäller även om djuret dött i exempelvis en olycka och ingen smitta misstänks. Syftet är att skydda hotade, sällsynta eller särskilt värdefulla arter och se till att forskare får tillgång till djuren så att vi kan lära oss mer om dem och miljön de lever i.
Döda sälar rapporteras till Naturhistoriska riksmuseet i ett särskilt formulär. Rapporterna bidrar till övervakningen av sälpopulationen och kan hjälpa till att snabbare upptäcka sjukdomsutbrott.
Kontakta kommunens medborgarcenter om det ligger ett dött eller skadat djur på kommunens mark som behöver omhändertas.
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.