Pågående ärende

Du som har ett pågående ärende kan med fördel kontakta din handläggare om du har frågor kring ärendet. Kontaktuppgifter till din handläggare ser du i de brev som skickats ut till dig.

Nyligen inskickat ärende

Handläggare och återkoppling inom 3 veckor

Ditt ärende kommer tilldelas en handläggare så fort som möjligt. Hur lång tid det tar beror på ärendeinflödet för tillfället. Du kommer få ett meddelande från oss när ärendet har fått en handläggare och vem det är. Handläggaren kommer sedan ge återkoppling om något behöver kompletteras eller omarbetas. Du ska ha fått en handläggare samt en första återkoppling med eventuell begäran om komplettering inom 3 veckor från att du skickade in din ansökan.

Komplettera ditt ärende

Det går bra att komplettera din ansökan med ytterligare handlingar. Du kanske saknade någon handling när du gjorde ansökan eller har du fått ett föreläggande om komplettering av handläggaren. En begäran om komplettering är ett brev vi skickar där det står vilka handlingar som saknas eller om de behöver omarbetas.

Handläggning av ärendet kan starta först när ärendet är komplett och har erforderligt underlag. Det är handläggaren som bedömer när ärendet är komplett.

Det är väldigt vanligt att vi måste begära nya ritningar vilket innebär att ditt ärende drar ut på tiden. Anlita därför gärna en arkitekt eller byggnadsingenjör och lämna in fackmannamässiga ritningar från början för en snabbare och smidigare process.

Du som redan fått bygglov och ska skicka in handlingar för startbesked:

Saknar du bankID går det bra att skicka in kompletteringar via e-post till kommun@kristianstad.se eller lämna in dem hos Medborgarcenter i Rådhuset, Västra Storgatan 12.

Informationsfilm: Efter beviljat bygglov

Jag är klar med åtgärden

När projektet är klart meddelar du som byggherre oss så att vi kan boka in slutsamråd eller utfärda slutbesked direkt. Om du önskar boka in ett slutsamråd tar du kontakt direkt med den byggnadsinspektör som är ansvarig för ditt ärende. Ni bokar då in en tid enligt överenskommelse. För ärende där ni inte ska ha ett slutsamråd skickar du in en begäran om slutbesked tillsammans med eventuella handlingar. Huruvida det krävs ett slutsamråd eller vilka handlingar du behöver lämna in ser du på startbeskedet som du fått tidigare under processen.

Tänk på att du kanske inte får ta åtgärden i bruk utan ett slutbesked, vilket i så fall
står i ditt lovbeslut/startbesked. Det är först när ärendet fått slutbesked som ärendet kan avslutas. Det tillkommer ingen kostnad för begäran om slutbesked.

Saknar du bankID går det bra att skicka in blanketten för begäran om slutbesked och eventuellt annat underlag via e-post till kommun@kristianstad.se eller lämna in det hos Medborgarcenter i Rådhuset, Västra Storgatan 12.

Giltighetstider

Ett beslut om bygglov eller startbesked kan sluta gälla. Om giltighetstiderna har passerat och du kanske inte är klar eller har påbörjat det du fick lov eller startbesked för så behöver du ansöka på nytt. Då behandlas ansökan som en helt ny sådan och vi handlägger den på nytt i sin helhet. Det går alltså inte att förlänga ett beslut om lov, förhandsbesked eller startbesked (tex attefall). Tidsbegränsade lov kan vara möjligt att förlänga enligt vidare info nedan. Om åtgärden aldrig påbörjades och inte längre är aktuell att utföra så meddelar ni oss detta så vi kan avsluta ärendet!

Giltighetstider för bygglov och förhandsbesked

Bygglov, marklov och rivningslov upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag beslutet vann laga kraft.

Förhandsbesked gäller i två år från den dagen beslutet vann laga kraft. Det innebär att du har två år på dig att skicka in en ansökan om bygglov för att förhandsbeskedet ska vara bindande vid den kommande bygglovsprövningen.

Tidsbegränsade bygglov upphör att gälla det datum som finns angivet i beslutet. Det betyder att åtgärden ska vara avvecklad och platsen återställd senast denna dag. Om så inte sker kan Byggnadnämnden behöva ingripa med tillsyn.

Tidsbegränsade bygglov är det enda beslutet som kan förlängas. Om det visar sig att behovet av åtgärden ändras och skulle behöva vara längre än beslutets angivna datum måste man ansöka om en förlängning innan det tidigare datumet passerat. Ett tidsbegränsat bygglov kan förlängas med högst 5 år i taget och den sammanlagda tiden får inte överstiga 15 år. Vid en förlängning behöver åtgärden handläggas igen och nytt beslut fattas.

Giltighetstider för startbesked

Enligt plan- och bygglagen, PBL, får en åtgärd inte påbörjas innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked, om åtgärden kräver bygglov, marklov, rivningslov eller anmälan.

Startbesked för lovpliktiga åtgärder upphör att gälla samtidigt som lovet upphör att gälla, det vill säga om åtgärden inte påbörjats inom 2 år och avslutats inom 5 år från den dag lovet fått laga kraft.

Startbesked för anmälningspliktiga åtgärder, till exempel installation av eldstad, upphör att gälla 2 år efter att det gavs.

Ändring i lov eller startbesked

Om du vill göra ändringar i det du ska bygga efter att du fått bygglov och/eller startbesked, kan du behöva ansöka om nytt lov eller nytt startbesked. Det finns möjlighet att hantera vissa mindre ändringar inom det beslut du redan fått, men du behöver alltid diskutera det med din handläggare. Om ändringen inte bedöms som mindre så behöver du göra en ny ansökan, nytt beslut tas och därmed även ny handläggning. Tänk på att om grannar har fått yttra sig tidigare, kommer de i de flesta fall att få göra det igen. Tid för handläggning och kostnaden för ett nytt beslut beror på ändringarnas omfattning och vad ditt ärende gäller. Kontakta din handläggare för att få veta mer om kostnad och handläggningstid.

Detta är några exempel på ändringar som kan kräva nytt beslut:

  • Byggnaden blir högre eller lägre.
  • Byggnaden får en störrre eller mindre byggnadsyta.
  • Placeringen av byggnaden ändras, tex att byggnaden vrids eller flyttas till annan plats på fastigheten. Detta kan gälla även vid relativt små justeringar av byggnaden.
  • Byggnaden får en annan utformning, tex annat fasadmaterial, annan fönstersättning eller att fönster/dörrar tillkommer mm.
  • Åtgärder läggs till, tex att en stödmur behöver uppföras.
  • Marknivåerna behöver ändras.

Du behöver alltid kontakta bygglovsavdelningen om du ska göra ändringar!

Så här gör du:

  • Kontakta bygglovsavdelningen. Din handläggare kommer då hjälpa dig att ta reda på om du behöver söka ett nytt bygglov eller om det kan hanteras som en ändring inom samma beslut.
  • Om din handläggare meddelar dig att du behöver ett nytt bygglov eller startbesked så behöver du uppdatera de tidigare handlingarna du redan har skickat in, så att de stämmer överens med det du ska bygga.
  • Du gör sedan en ny ansökan. Hänvisa gärna till det pågående ärendet i den nya ansökan så att det framgår att det handlar om någon typ av ändring.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?