- Startsida
- Barn och utbildning
- Gymnasieskola
- Gymnasieskolor
- Wendesgymnasiet
- Våra program
- Anpassad gymnasieskola
Anpassad gymnasieskola
På Wendesgymnasiet finns det individuella programmet och fordonsprogrammet för anpassad gymnasieskola. På skolan finns personal som har hög kompetens för att arbeta med eleverna i ett nära samarbete med vårdnadshavare.
Vår verksamhet
Vårt individuella program är till för dig som har intellektuell funktionsnedsättning (IF), flerfunktionsvariation och autismspektrumtillstånd eller har flerfunktionsvariation och rörelsehinder.
Du erbjuds ett individuellt pedagogiskt upplägg med både enskild undervisning och undervisning i mindre grupper. Vi skapar en känsla av sammanhang med fokus på begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet i vardagen. Tillit och respekt är grundstenarna för lärande och utveckling samt ett aktiv lärande mot självständighet där dina styrkor och intresse betonas. Vi arbetar med bemötande utifrån ett lågaffektivt förhållningssätt. Du får möjlighet att utveckla och behålla strategier för ditt lärande. Eventuella svårigheter kan kompenseras med tydliggörande metodik och med olika kommunikationsverktyg.
Fordonsvård och godshantering
- Programmet för dig som är intresserad av praktiskt arbete med olika sorters fordon. Det är en anpassad utbildning som på olika sätt förbereder dig för vuxenlivet. Du får lära dig att använda verktyg och material som krävs för att göra enklare reparationer, byta däck och hjul samt att tvätta och rekonditionera bilar. Här får du också möjlighet att läsa teori inför körkortet och ta truckkort. Du gör minst 22 veckors APL (praktik) under dina 4 år. Praktikplats kan till exempel vara bilverkstad, däckfirma eller bilvårdsföretag.
- Skolverkets film om Fordonsvård och godshantering Länk till annan webbplats.
Individuellt program
- Individuellt program i anpassad gymnasieskola är till för dig som behöver en utbildning som är anpassad för dina förutsättningar. Du läser en 4-årig utbildning med ämnesområden istället för ämnen. Utbildningen ger dig kunskaper för ett så självständigt och aktivt liv som möjligt samt för att kunna delta i samhällslivet. Innehållet på ett individuellt program utformas utifrån dina behov. Vi fokuserar mycket på kommunikation, delaktighet och att "lära för livet". På ett individuellt program finns det möjlighet att kombinera ämnesområden med kurser från nationella program.
På det individuella programmet läser du följande ämnesområden:
- Estetisk verksamhet
- Hem- och konsumentkunskap
- Idrott och hälsa
- Natur och miljö
- Individ och samhälle
- Språk och kommunikation
Dessutom kan du ha praktik om rektor bedömer att det är bra för dig. Istället för betyg i ämnesområdena, bedömer och utvärderar läraren elevens kunskaper utifrån krav på grundläggande och fördjupade kunskaper. Efter din gymnasieutbildning kan du läsa vidare på till exempel folkhögskola eller arbeta i en daglig verksamhet.
Skolans lärmiljö
Skolan ligger mitt i det natursköna området på Wendesområdet där det finns möjlighet till promenader, studiebesök och olika lektioner i skolans närhet.
För att främja språkutvecklingen hos eleven är det av största vikt att se elevens intressen och motivation. Detta ligger till grund för att skapa möjligheter för språkinlärning och upplevelser efter individens förmåga.
Lärmiljön är individanpassad och har fokus på tydliggörande pedagogik. Varje elev har ett individuellt schema som visar dagens och veckans innehåll. Detta är till stöd för eleven för att få förståelse och sammanhang i sin vardag.
På det individuella programmet finns olika lektionsrum för skapande verksamhet, motorik, sinnesövningar, bad samt rytmik och musik är anpassade, liksom utemiljön. Eleverna läser efter läroplanens ämne alternativt ämnesområden.
Personalen
Ansvariga för elevernas utbildning är förstelärare, speciallärare med inriktning intellektuell funktionsnedsättning, yrkeslärare, förskollärare, lärare i fritidshem samt elevassistenter.
Rektor, skolsköterska, skolpsykolog, kurator och speciallärare ingår i elevhälsan och arbetar förebyggande och hälsofrämjande för att stödja eleverna så att de når utbildningens mål.
Kontakta gymnasiet
Telefon: 044-13 69 39 E-post: Skicka e-post
Besöksadress: Artillerivägen 3, 291 63 Kristianstad
Postadress: Kristianstads kommun, 291 80 Kristianstad