Fem mil ny Skåneled är invigd

Skåneleden SL 6 Vattenriket bjuder på fantastiskt varierad och rik natur. Nu är första delen av tre klar.

Skåneleden på Norra Lingenäset
Skåneleden på Norra Lingenäset

De första 5,5 milen mellan Norra Lingenäset och Nyehusen invigdes på Kristianstads födelsedag 22 maj. Vandringen börjar i lövskog vid Araslövssjön över vidsträckta strandängar med ett rikt fågelliv och fortsätter längs Helge å och Hammarsjön fram till Hanöbuktens milslånga sandstränder.

På vägen passeras ett tiotal av Vattenrikets besöksplatser med utemuseer, fågeltorn och information. Men om en föredrar större bekvämlighet passerar leden flera tätorter som Kristianstad, Åhus och Yngsjö, där det finns ett stort utbud av ställen att äta och sova på.

Skåneleden Vattenriket kommer att slingra sig 15 mil från Bökestad vid Blekingegränsen till Drakamöllan på Österlen och stå helt klar 2023. Skåneleden Vattenriket byggs i tre omgångar och när den är klar ska sträckan bestå av 11 etapper. Fyra etapper är klara; Norra Lingenäset-Kristianstad, Kristianstad-Ekenabben, Ekenabben-Åhus och Åhus-Nyehusen.

Kristianstads kommun har nu tre delleder av Skåneleden i kommunen. SL 3 Skåneleden Ås till åsi södra delen av kommunen som löper från Åstorp vid Söderåsens fot till Brösarp på Österlen i nordöstra Skåne, SL 1 Skåneleden Kust till kust som sträcker sig från Sölvesborg i öster till Ängelholm och Båstad i väster, samt mittensträckan av den helt nya delleden SL 6 Skåneleden Vattenriket.

Skåneleden är alltid utmärkt med orange markering.

Report errors on page

For other questions to the municipality, please use this form.

* Mandatory if you want a reply

What you send to the municipality becomes common record.