Stöd för anhöriga att bedöma risker

Om du planerar att besöka ett vård- och omsorgsboende bör du göra en riskbedömning inför varje besök. Som ett stöd för dig som besökare har vi tagit fram en modell där du kan bedöma om din livsstil eller andra omständigheter medför en hög eller låg risk att smittas av covid-19.

En hög risk att smittas innebär också en hög risk att smitta andra. Modellen hjälper dig att avgöra om du till exempel bör undvika att göra besök inomhus på boendet.

Ta ställning inför varje besök om du bör besöka boendet just idag. Undvik onödiga besök.

Röd risknivå – avstå från besök

 • Har du haft symtom på luftvägsinfektion under de två senaste dygnen?
 • Har någon i ditt hushåll symtom på luftvägsinfektion?
 • Har du en livsstil som innebär en hög smittrisk? Om du rör dig i miljöer med många människor är risken större att du blir smittad. Exempel på sådana miljöer är skolor, större arbetsplatser, kollektivtrafiken i rusningstid, affärer med många besökare, restauranger och pubar.

Avstå från ditt besök, men håll gärna kontakten via telefon- och videosamtal. Ring din kontaktperson så hjälper vi dig gärna. Om varken du eller någon i ditt hushåll har symtom kan utomhusbesök fortfarande vara möjligt, men överväg ditt beslut noga.

Orange risknivå – välkommen att besöka utomhus

 • Bor du tillsammans med någon som har en livsstil kopplad till en hög smittrisk?
 • Har du en livsstil som innebär en medelhög smittrisk? Anstränger du dig för att hålla nere antalet människor du möter i vardagen men har ändå faktorer i ditt liv som utsätter dig för en risk att bli smittad? Då har du en medelhög risk att bli smittad.

Välj i första hand utomhusbesök. Var noga med att följa de anvisningar du får av personalen. Välkommen att kontakta oss för att boka tid! Vi hjälper också gärna er att hålla kontakten via telefon- och videosamtal.

Grön risknivå – välkommen att besöka såväl ute som inne

 • Har du en livsstil som innebär en låg smittrisk? Gör du vad du kan för att minimera risken för att bli smittad? Undviker du platser med många andra människor och tänker dig för i din vardag? Kanske riskerar du själv att bli svårt sjuk av covid-19? 

Välj i första hand utomhusbesök, men om det inte är möjligt är du välkommen att besöka din anhörige inne i dennes lägenhet. Tänk på att berätta i förväg för personalen när du planerar att komma. Var noga med att följa de anvisningar du får. Vi hjälper er gärna också att hålla kontakten via telefon- och videosamtal. 

Tack för att du tar ansvar och hjälper till att skydda de boende från coronasmitta!

 • Report errors on page

  For other questions to the municipality, please use this form.

  * Mandatory if you want a reply

  What you send to the municipality becomes common record.