Information till dig som är asylsökande eller nyanländ

Här är lite samlad information till dig som är nyanländ.

Information till dig som är nyanländ

Sidan Informationsverige.se  finns på flera olika språk och här kan du som är asylsökande eller som nyligen fått uppehållstillstånd (nyanländ) hitta svar på frågor om hur det svenska samhället fungerar. Du hittar också information om vilka myndigheter som du kommer i kontakt med under din första tid i landet. Du kan följa steg för steg hur det fungerar från det du söker asyl tills dess du är delaktig i det svenska samhället och jobbar eller studerar. 

Samhällsorientering för invandrare

Samhällsorientering är för dig som är 18- 64 år, ny i Sverige och har en etableringsplan eller är anhöriginvandrare. All information i samhällsorienteringen ges på ditt hemspråk. Målet är att du som nyanländ ska känna till och förstå dina rättigheter och skyldigheter inom arbetsliv, utbildning och hälsa.

Samhällsorientering

Lediga jobb i kommunen

Vi annonserar våra lediga jobb här på webbplatsen under Lediga jobb i kommunen.

Lediga jobb i kommunen

Praktik

Praktik är ett sätt att snabbt få kontakt med den svenska arbetsmarknaden och att få erfarenhet om det svenska arbetslivet. Alla som vill göra praktik i Kristianstads kommun kan anmäla sitt intresse under e-tjänsten Intresseanmälan, Praktik Direkt.

Studie- och yrkesvägledning

Vägledningscentrum, VLC, är vårt studie- och yrkesvägledningscenter. Det betyder att de hjälper dig med att hitta utbildningar eller yrken som du kan utbilda dig till. Du får träffa en yrkesvägledare för att prata om dina framtidsplaner. Du kan också prata om din studieekonomi. Ni planerar tillsammans vad du ska göra och hur lång tid  utbildningen tar.

På VLC kan du anmäla dig för att läsa svenska för invandrare, SFI och samhällsorientering. Du kan också få hjälp att ansöka till Komvux, kommunens vuxenutbildning.

Studie- och yrkesvägledning, vuxenutbildningen

Medborgarcenter

När du besöker Kristianstads kommun eller ringer till oss är det Medborgarcenter du kommer till först. De hjälper dig med frågor som handlar om Kristianstads kommun. På Medborgarcenter hittar du informationsmaterial och får hjälp att fylla i blanketter. Det finns datorer som du kan använda för att söka information, kontrollera din e-post, läsa nyheter eller använda sociala medier. Du kan också få hjälp att hitta information på kommunens webbplats. Personal på Medborgarcenter talar svenska och engelska.

Samtalskontakt och anhörigstöd

Om du behöver prata med någon om din situation så kan du vända dig till kommunens olika samtalsstöd. Det finns olika typer av samtalsstöd beroende på vad du behöver.

Samtalskontakt och anhörigstöd 

Report errors on page

For other questions to the municipality, please use this form.

* Mandatory if you want a reply

What you send to the municipality becomes common record.